/ reuters.com

Папа Франциск закликав католицькі вищі навчальні заклади здійснити справжню "культурну революцію", бути більш місіонерськими, здатними вести діалог із суспільством, розвивати міждисциплінарний характер і створювати мережі співробітництва у світі. Про це йдеться в опублікованій 29 січня Новій Апостольській конституції "Veritatis gaudium" про церковні університети та факультети, повідомляє "Радіо Ватикану".

Понтифік нагадав, що євангелізація є пріоритетом у сучасному житті Церкви і повинна служити оновленню всієї системи церковної вищої освіти. Навчальні заклади повинні не тільки ставати місцями формації священиків, ченців і мирян, але бути "культурними майстернями", у яких Церква займається інтерпретацією дійсності через призму Євангелія.

На думку Святішого Отця, мережа церковних вищих навчальних закладів повинна нести "закваску" для здійснення "сміливої культурної революції", бути сіллю і світлом Євангелія Іісуса Христа і живим Переданням Церкви, завжди відкритим для нових сценаріїв та пропозицій". Папа звернув увагу на важливість формування лідерів, здатних вказувати шлях у контексті глибоких змін нашої епохи, антропологічної та екологічної кризи, і змінювати існуючу модель розвитку.

Відео дня

Церковні навчальні заклади повинні не тільки передавати знання для сучасників, що бажають зростати у своєму знайомстві з християнством, але також розробляти інтелектуальні пристрої і запропонувати їх у якості парадигм діяльності і мислення, корисних у світі, де панує етико-релігійний плюралізм, вважає Папа.

Апостольська конституція "Veritatis gaudium" має стимулювати церковні навчальні заклади до відповіді на нові проблеми, які існують у світі. Вона вийшла через 39 років після конституції св. Іоанна Павла II "Sapientia christiana", яка присвячена аналогічній темі.