Папа Франциск відвідав український собор Святої Софії у Римі / radiovaticana.vа

У неділю, 28 січня, на запрошення Блаженнішого Святослава Шевчука, Глави УГКЦ, Папа Франциск відвідав український собор Святої Софії, де зустрівся з місцевою громадою та численними вірними, що прибули з різних куточків Італії, світу та з України. Про це повідомляє "Радіо Ватикану". 

Кількатисячна громада привітала Святішого Отця, який прибув з 20-хвилинним випередженням запланованої програми, багатоголосою українською колядкою. Папу зустрів Блаженніший Святослав, який провів його до собору Святої Софії. На порозі храму його привітали представники молоді, що разом з Папою випустили в небо білу голубку, як символ миру. Прийнявши традиційний коровай, Папа звернувся зі словами привітання до присутніх, подякувавши за запрошення і гостинність та проказавши молитву за мир в Україні.

Увійшовши до храму, Святіший Отець благословляв дітей, зокрема, хворих. Далі він привітався з присутніми єпископами та представниками громади. Увійшовши разом з Блаженнішим Святославом до святилища, він проказав молитву перед престолом.

Відео дня

У своїй промові Папа Франциск звернувся до українських жінок, які в Італії працюють доглядальницями літніх людей. 

"Я хотів би скерувати вдячну думку до багатьох жінок, які у ваших громадах є апостолками милосердної любові та віри. Ви є дорогоцінними та несете в численні італійські родини звіщення Бога найкращим з-поміж усіх способом, коли в своєму служінні опікуєтеся людьми через турботливу й ненав’язливу присутність. І це дуже важливо: ненав’язливість, служіння, свідчення. Заохочую вас сприймати свою важку й часто мало задовольняючу працю не просто як роботу, але як місію: ви є орієнтирами у житті багатьох похилих віком людей, сестрами, які дають їм відчути, що вони не самотні. Несіть відраду та ніжність Господа Бога тим, які в своєму житті готуються до зустрічі з Ним. Це велике служіння близькості, приємне Богові, за яке вам дякую", - сказав Папа Римський українським жінкам. 

Діти з місцевої громади подарували Папі мозаїку карти України в кольорах національного прапора та ляльки-мотанки. Від громади Святіший Отець отримав ікону Пресвятої Богородиці Оранти, вишиваний рушник та глечик з українським медом, а Посол України при Святому Престолі вручила від імені України факсиміле Пересопницької Євангелії. 

Опісля Святіший Отець зійшов до крипти, де помолився при гробі єпископа Степана Чміля, поклавши перед ним запалену свічку. Вийшовши з храму, він знову звернувся до присутніх з кількома словами, запевнивши у своїх молитвах та прохаючи молитися за нього. А далі, уділивши своє благословення, вітався з вірними, які вигукували слова вдячності та любові. Перед від’їздом він разом з Блаженнішим Святославом знову випустив у небо білих голубів.