/ ua.radiovaticana.буде

У Всесвітній день мігрантів та біженців, 14 січня, у міланській базиліці Святого Амвросія помісна Церква відкрила Малий синод «Церква мов». Роботи асамблеї триватимуть рік і будуть зосереджені на одній темі - майбутньому помісної Церкви у новому мультиетнічному контексті, повідомляє "Радіо Ватикану".

З цієї нагоди на брифінгу перед журналістами виступив архієпископ Мілана монс. Маріо Дельпині. Прелат змалював душпастирську ситуацію, у якій у другому десятилітті XXI століття виявилася давня архиєпархія, найбільша у Європі.

"Ми не знаємо, до чого прийдемо наприкінці (синоду), - зазначив архієпископ, - проте ми сподіваємося, що цей шлях збагатить Амвросіанську Церкву, наприклад, радістю віри, яку наші брати з інших континентів, можливо, більш здатні висловити, ніж деякі 'стародавні' міланці. У той же час ми сподіваємося, що міланці не будуть паралізовані нововведеннями глобалізації і не будуть боязливіші за своїх попередників, які вже у першому сторіччі тисячного року зуміли заснувати автономну громаду, здатну кинути виклик великій імперії», - зазначив архієпископ.

Відео дня

Архієпископ Маріо Дельпині зазначив, що Малий синод має намір розглянути і глибоко проаналізувати соціальні, релігійні та демографічні реалії, які піддаються стрімким змінам. Наприклад, у 40% дітей, народжених у Мілані, хоча б один з батьків - іноземного походження. Безсумнівно, теперішня ситуація ставить нові завдання перед громадами помісних парафій. У цьому сенсі Мілан іде попереду всієї Італії і прокладає нові шляхи, яких раніше не було у церковних реаліях Апеннінського півострова.

Глава помісної Церкви Мілана підкреслив пастирське значення Малого синоду: «По відношенню до народів, які живуть на наших землях, учні Господні продовжують залишатися в боргу: вони повинні проголошувати Євангеліє».

За словами італійського архієпископа, "ми не знаємо майбутнього, яке народжується на наших очах, але ситуація навколо нас подає макроскопічні сигнали про все більш багатоетнічний склад наших християнських громад".