/ 112.ua

Увечері 24 грудня Папа Франциск очолив у Ватиканській базиліці Святого Петра Божественну літургію Надвечір'я Різдва. Про це повідомляє Радіо Ватикану.

Святкове богослужіння розпочалося з урочистої вхідний процесії, співу Календ і звіщення Різдва Христового. На початку Святої Меси Папа Франциск зійшов до огорожі вівтаря Сповідання, до ясел, і приклався до фігурки  Немовляти Ісуса; під час співу гімну «Слава у вишніх Богу» дзвонили дзвони стародавнього ватиканського собору.

Коментуючи євангельський фрагмент від святого Луки, Єпископ Риму зазначив, що Пресвята Діва Марія народила Сина, породила Світло, яке назавжди змінило історію людства. «Все в ту різдвяну ніч стало джерелом надії», - підкреслив Папа.

Відео дня

Бездомні Йосип і Марія, підкреслив Святійший Отець, були «першими, хто  обняв Того, що прийшов, аби вручити нам документ про громадянство». У Своїй убогості і малості Господь «заявляє і показує, що справжня сила і справжня свобода поважає слабких і допомагає їм».

У ту ніч, зазначив Папа, бездомний і знедолений Господь був оголошений «тим, для кого не було місця за столами і на вулицях міст». Саме пастухи стали першими адресатами Благої Вісті. В очах тогочасного суспільства це були люди знедолені, нечисті і навіть язичники, до них ставилися з недовірою, намагалися триматися від них подалі. Але «саме для них - язичників, грішників і іноземців - звучить радісна ангельська звістка про різдво Спасителя світу».

Папа Франциск зазначив, що у віфлеємському Немовляті Бог виходить назустріч, аби зробити нас головними героями навколишньої дійсності. Тому ми не повинні боятися обійняти спраглого, іноземця, хворого, мігранта, біженця, ув'язненого: «Не бійтеся! Відкрийте, більш того, відчиняйте навстіж двері Христу», - процитував Святійший Отець Папу Іоанна Павла II.

"У Богонемовляті Господь закликає нас взяти на себе відповідальність за надію і стати головними діячами Божої відкритості та гостинності", підкреслив Папа Франциск.