В Австралії зажадали скасувати целібат священства РКЦ / rt.com

В Австралії королівська комісія видала 17-томний звіт за підсумками 5 років вивчення ситуації зі зловживаннями і злочинами, вчиненими в країні проти дітей. Комісія звернулася до Католицької церкви з проханням зробити целібат для священиків добровільним, оскільки примусове утримання "сприяє жорстокому поводженню з дітьми", повідомляє NEWSru.com.

Як зазначає Reuters, більшість претензій з боку комісії адресовано католицьким священикам. Учасники досліджень зазначили, що мова йде не про "декількох гнилих яблук", а про масове явище, яке посилюється провалами в адмініструванні єпископатів і політикою замовчування з боку ієрархів.

Члени комісії провели 444 дні громадських слухань, 3489 установ і вислухали майже 8 тисяч свідків, ініціювали 230 судових розглядів, дали близько 2500 рекомендацій про звернення до влади, а також сформулювали 189 рекомендацій, починаючи зі створення Національного управління з безпеки дітей в прямому підпорядкуванні прем'єр-міністра і закінчуючи проханням до Папи Римського з приводу зміни канонічного права.

Відео дня

В опублікованій доповіді йдеться про те, що понад 63% жертв педофілів - це хлопчики, 93,8% усіх насильників - чоловіки. Середній вік жертв, які вперше зазнали насильства, склав 10,4 року. Серед тих, кого позбавили цноти в релігійних установах, виявилося 61% католиків, майже 15% англіканців, 7% прихильників Армії порятунку. Всього члени комісії отримали дані про десятки тисяч постраждалих дітей. "Ми ніколи не дізнаємося їх дійсного числа", - цитує доповідь ABC News.

Комісія прийшла до висновку, що керівництво Австралійської католицької церкви десятиліттями дотримувалося політики замовчування. Так, у разі виникнення підозр священиків з числа передбачуваних педофілів переводили в інші парафії, щоб утруднити розслідування, при цьому інші єпархії не попереджались про звинувачення. Крім того, порахували перевіряючі, жертви розбещувачів в рясах не отримували своєчасну допомогу, пастирську турботу і підтримку.

Два католицьких єпископа, Джон Хефт і Рент Альфред Холланд, удостоїлися персональної критики за свої управлінські промахи і недостатні зусилля з викорінення педофілії.

Ці та інші обставини змусили членів комісії звернутися до уряду з пропозицією запровадити кримінальну відповідальність для священиків, які дізналися про скоєне проти дітей насильство під час сповіді і не повідомили про це владі.