Папа Римський передав Патріарху Варфоломію послання / radiovaticana.va

У Стамбулі ієрархи РКЦ взяли участь у Божественній літургії під предстоятельством Його Святості Варфоломія в патріаршому соборі Святого Георгія; кардинал Кох передав Патріарху Константинопольському послання від Папи, яке було зачитано в кінці літургії. Про це повідомляє Радіо Ватикану.

«Хоча я перебуваю далеко від Риму з пастирським візитом до М'янми і Бангладеш, я хочу звернутися з найкращими братніми побажаннями до Вашої Святості і до членів Священного Синоду, до духовенства, монашества й усіх вірних, присутніх на Божественній літургії», - пише Папа Франциск і просить включити його в традиційну молитву про всіх подорожуючих.

«Католики і православні, сповідуючи разом догмати перших семи Вселенських соборів, віруючи в дієвість Євхаристії та інших Таїнств, зберігаючи апостольське преємство єпископського служіння, вже відчувають глибоку близькість один до одного», - пише Папа, посилаючись на твердження Другого Ватиканського собору, і далі зазначає «невідкладність зростання в повній і видимій єдності».

Відео дня

Папа схвально відгукується про богословський діалог з питання першості та соборності й зазначає, що досягнутий консенсус «може послужити оцінці, в тому числі і критичній, деяких богословських категорій і практик, які розвивалися протягом другого тисячоліття. Цей консенсус може нам допомогти передбачити спосіб здійснення служіння Єпископа Риму в контексті соборності та служіння церковної єдності в актуальному контексті. Це делікатне завдання має вирішуватися в атмосфері взаємної відкритості та насамперед послуху вимогам Святого Духа для Церкви», - пише Папа Франциск.