Фото: wikipedia.org  Kардинал Рікардо Бласкес Перес / wikipedia.org

Декларація односторонньої незалежності від 27 жовтня означає порушення конституційного порядку, який ми, іспанці, встановили сорок років тому. Про це заявив глава Єпископської конференції Іспанії кардинал Рікардо Бласкес, виступаючи на пленарному засіданні помісного єпископату в Мадриді, повідомляє Радіо Ватикану.

«Ми вважаємо, що Заява про відокремлення є серйозною і тривожною подією для нашого співіснування, яке виходить далеко за межі розбіжностей між політичними формуваннями», - заявив іспанський кардинал.

Також він зазначив, що в конституції «загальне прагнення до примирення було зведено в фундаментальний закон нашого співіснування». Сепарація Каталонії стала для помісної Церкви приводом для «печалі й тривоги»: можна зрозуміти необхідність оновлення конституції, але «в ній самій вказувалися процедури внесення відповідних змін», зазначив ієрарх.

Відео дня

За словами кардинала, голос Церкви не завжди був почутий, однак вона хоче й далі виконувати свою місію примирення. Єпископи і священики перебувають «на служінні церковній єдності і, отже, мирному співіснуванні громадян»: «відмова від політичної войовничості» пояснюється бажанням, щоб «ніхто у християнській громаді не вважався чужим».

Президент іспанського єпископату підтримав відновлення конституційного ладу, повагу до закону, а також загальні зусилля, щоб громадські, церковні та сімейні відносини, на які негативно вплинули нещодавні події - відродилися через повагу свободи кожної людини, взаємну довіру й мирну згоду. Співіснування в різноманітності можливе й сьогодні», - підкреслив іспанський кардинал.