Фото: ru.radiovaticana.буде

Папа Римський 18 листопада вручив Премію Ратцінгера лютеранському богослову Теодору Дітеру, католицькому богослову і священику Карлу-Хайнцу Менке й Арво Пярту, православному композитору, автору духовних творів. Церемонія нагородження пройшла в Клементийском залі Апостольського палацу Ватикану, повідомляє Радіо Ватикану.

Папа Франциск нагадав девіз, вибраний Папою Бенедиктом, коли блаженний Павло VI закликав його очолити архиєпархію Мюнхена і Фрайзінга: «Cooperatores veritatis», «споспешники істини» - він був узятий з Третього послання святого Іоанна. Ці слова чудово відбивають зміст діяльності та служіння Папи Бенедикта. Вони є і на дипломах, вручених лауреатам премії, і означають, що ці люди «присвятили своє життя найвищій місії служіння істині, дияконії істини».

Папа зазначив, що цього року премії удостоєні представники трьох конфесій:

Відео дня

«Істина Христова - не для солістів, вона симфонична і вимагає слухняного співробітництва, гармонійного обміну. Спільний її пошук, вивчення, споглядання й застосування на практиці в дусі любові з силою захоплює до повного єднання між нами: істина таким чином стає живим джерелом все більш тісних уз кохання».

«Я з радістю сприйняв ідею розширити горизонти премії і включити в неї також мистецтво, крім богослов'я та пов'язаних з ним наук. Це розширення прекрасно відповідає баченню Бенедикта XVI, який багато разів виголошував хвилюючі слова про красу як обраний шлях до того, щоб відкритися трансцедентності й зустріти Бога. Особливо ми мали можливість захоплюватися його чуйним сприйняттям музики і тим, як він сам вправлявся в цьому мистецтві, шляху до умиротворення і духовної піднесеності», - сказав Папа.

Всього в період з 2011 по 2017 рік Премії Ратцінгера були удостоєні 16 осіб з 12 країн.