Фото: страви.до.Великобританія

Серйозні побоювання з приводу розробки та використання автономної автоматизованої зброї висловив монс. Іван Юркович, постійний спостерігач від Святішого Престолу при Організації Об'єднаних Націй та інших міжнародних організаціях у Женеві. Архієпископ виступив у швейцарському місті на відкритті робіт Групи експертів з автономних систем летальної зброї (LAWS), так званих військових дронів, повідомляє Радіо Ватикану.

Ватиканський дипломат зазначив, що технологічний прогрес робить неминучий вплив на сучасну зброю і на характер військових конфліктів, однак це «стрімкий розвиток нерідко заступає собою людську відповідальність, цінності, совість і гуманітарне право. Міжнародний історичний досвід правил використання або заборони певних видів зброї найкращим чином ілюструє ці реалії». На жаль, зазначив архієпископ, «міжнародні правові рамки приймаються з великим запізненням і лише після жахливих трагедій».

За словами монс. Юрковича, необхідний «обачний превентивний підхід до нових технологій в області автономних систем смертоносної зброї», щоб уникнути «аналогічної ірраціональної тенденції до затримки».

Відео дня

Ватиканський дипломат підкреслив, що «у використанні летальної автономної зброї є певна ступінь лицемірства», оскільки вона завдає смертельної шкоди, не створюючи враження про особисту участь».

Нарешті, існує ризик поширення нових видів зброї, які - як і у випадку ядерного стримування - можуть призвести до хибної спіралі довгострокової гонки озброєнь, загрожує глобальною нестабільністю.

Через зростаюче впровадження робототехніки, зазначив дипломат, інформація про її технології стає досяжною, тому зростає небезпека потрапляння такої зброї в руки «безвідповідальних недержавних суб'єктів».