Фото: vkurier.by

У білоруському Вітебську в 1960-70-ті роки масово зносилися будівлі й змінювався напрям вулиць. Тоді був зруйнований знаменитий костел Святого Антонія Падуанського, який буде відновлений найближчим часом, повідомляє "Вітебський Кур'єр".

Сьогодні питання про відновлення костелу практично вирішене. Як розповів В'ячеслав Барок, настоятель сучасного костелу Святого Антонія Падуанського у Вітебську, міністерство культури РБ дало позитивну оцінку ескізного пропозиції:

"В історичних архівах не зберігся проект костелу, а от опис, на щастя, залишився. Наприклад, західний фасад мав надзвичайні пропорції для подібних храмів: розтягнутий по горизонталі. А підстава веж виступала за лінію головного фасаду. Заввишки храм – понад 30 метрів, загальна площа – близько 1000 м2.

Відео дня

Затверджений проект передбачає надання костелу його первозданного вигляду. Ми хочемо зробити його автентичним і тут важлива кожна деталь. До речі, це й умова міністерства культури", – пояснив В'ячеслав Барок.

Незважаючи на складність сучасної містобудівної ситуації, відтворення втраченого костелу, з технічної сторони не представляє труднощів. Вирішено, що будівля буде трохи зміщена щодо осі від свого початкового місця розташування.

2

***Святий Антоній Падуанський один з найбільш шанованих католицьких святих. У Білорусі його шанують як проповідника-чудотворця, до нього звертаються за допомогою в пошуку втрачених речей, людей і навіть любові та здоров'я.

Католицький храм відігравав важливу роль в архітектурному оформленні Ринкової площі середини XVIII століття. Його історія сягає XVII століття. Перший, ще дерев'яний, храм був зведений на кошти вітебського воєводи Яна Антонія Храповицького, однак костел згорів під час Північної війни.

Більшість дослідників вважають, що новий храм був освячений в 1768 році. У такому вигляді він простояв майже два століття. Унікальність об'єкта, побудованого італійським архітектором Йосипом Фонтану, в тому, що він був пам'яткою двох стилів: зовні – бароко, всередині – ренесансу.