Фото: ru.radiovaticana.буде

В індійському місті Індаурі відбувся чин причислення до лику блаженних францисканської черниці Рані Марії, яка загинула від ножа вбивці 25 лютого 1995 року. 23 березня Папа Франциск визнав факт мучеництва черниці, відкривши цим шлях до її беатифікації, повідомляє Радіо Ватикану.

Урочисте богослужіння очолив префект Конгрегації канонізації святих кардинал Анджело Амато.

Сестра Рані Марія народилася в індійському штаті Керала в 1954 році й кілька років служила в єпархії Індаура, допомагаючи бідним селянам і особливо сільським жінкам. Під час поїздки в Бхопал її змусили вийти з рейсового автобуса, і - на очах у всіх пасажирів - вбивця завдав їй численних смертельних поранень.

Відео дня

Сестра Рані Марія розуміла, яка доля може бути уготована тим, хто в сільських районах Індії виступає проти закону найсильніших. Її старання на благо бідних явно заважали місцевим володарям. «Причина такої вбивчої злості, - підкреслив у проповіді кард. Амато, - полягала в тому, що сестра Марія сповіщала Євангеліє милосердя і захищала бідних від несправедливості тих, хто шахрайським чином відбирали у них землі. Сестра Рані намагалася врятувати дрібних власників від самогубства або сумної долі абсолютної бідності: вона пропонувала їм конкретне співробітництво та мікрокредитування».

Її смерть отримала широкий громадський резонанс: після її похорону пройшли публічні демонстрації за участю тисяч людей, в тому числі представників інших релігій; в знак жалоби були тимчасово закриті всі установи штату.

Значні зміни відбулися з часом і у вбивці черниці: у в'язниці Самандар Сінгх покаявся і пережив глибоке звернення, які ознаменувалися в 2002 році обіймами примирення з рідною сестрою вбитої Сельмою Поль, теж черницею. Тепер він вийшов на свободу завдяки родини своєї жертви, яка активно виступала за його звільнення. В інтерв'ю католицькому інформаційному агентству «Asia News» сестра Сельма Поль розповіла, що Самандар Сінгх живе в 30 кілометрах від монастиря і часто приходить до них у гості. «Щорічно в річницю смерті сестри Марії ця людина заходить на її могилу і жертвує зерно з усього поля як символ оновленого життя. Таким чином він сповіщає милосердя Бога», - зазначила сестра Сельма Поль.

У своїй проповіді на Літургії з обрядом беатифікації кардинала Анджело Амато запитав, що значить для місії Католицької Церкви в штаті Мадхья-Прадеш і у всій Індії жертва сестри Марії, враховуючи, що сьогодні цей регіон є одним з оплотів індуїстського фундаменталізму. Зрозуміло, це Боже благословення, підкреслив ватиканський ієрарх:

«Багато місіонерів, знаходять у ній натхнення і захист для своєї непростої праці на благо людей. Мученики завжди створювали сприятливий грунт для нових поколінь християн. Францисканський черниці особливо раді тому, що, крім небесного захисту святої Альфонси, у них є блаженна сестра Рані Марія Ваттаіл».