Фото: iz.ru

Папа Римський зустрівся з учасниками Третьої конференції з гуманітарного права, яка проходить в Римі на тему «Захист цивільного населення в конфліктах: роль гуманітарних організацій і громадянського суспільства». Про це повідомляє Радіо Ватикану.

У своїй промові Єпископ Риму підкреслив, що Святійший Престол «переконаний в істотно негативному характері війни і в тому, що прагненням, найбільш гідним людини, є викорінення війни». Тому Святіший Престол ратифікував Додаткові протоколи до Женевських угод, що стосуються захисту жертв збройних конфліктів. Разом з тим Св. Престол «усвідомлює прогалини і коливання, властиві насамперед Другому додатковому протоколу, що відноситься до захисту жертв внутрішніх збройних конфліктів». Цей аспект потребує подальшого розвитку, що враховує «характеристики сучасних збройних конфліктів і супутніх їм фізичних, моральних і духовних страждань».

Незважаючи на спроби скоротити, за допомогою норм гуманітарного права, негативні наслідки військових конфліктів для населення, занадто часто ми стаємо свідками «жахливих злочинів», тяжко ображають людей і їх гідність, нехтують елементарним поняттям людяності. На жаль, іноді інформація про них «призводить до певного перенасичення, до анестезії, роблячи як би відносної тягар до проблем, так, що стає важко співчувати і відкрити свою совість до солідарності», зазначив Папа: «Щоб цього не відбувалося, необхідно звернення сердець, відкритість до Бога і ближнього».

Відео дня

Відрадно бачити, сказав далі Папа, численні прояви солідарності кохання в часи війни. Багато людей, групи й неурядові організації піддаються небезпеці, щоб «лікувати хворих і хоронити мертвих, доставляти їжу голодуючим і воду спраглим, відвідувати в'язнів». Усе це – справи милосердя, за яким ми будемо судимі в кінці життя. Папа побажав гуманітарним організаціям «діяти завжди у відповідності з основними принципами гуманності, неупередженості, нейтральності й незалежності». «Там же, де гуманітарне право страждає від прогалин і коливань, - додав Папа, - нехай індивідуальна совість визнає моральний обов'язок поважати і захищати гідність людської особистості за будь-яких обставинах, особливо в ситуаціях, коли вона є найбільшою загрозою. Щоб це було можливим, хочу нагадати про важливість молитви та забезпечення духовного супроводу військових і гуманітарних працівників, поряд з технічною і правовою допомогою».

«Дорогі брати й сестри, - звернувся Папа до учасників конференції з гуманітарного права, - до всіх, в тому числі багатьом з вас, хто піддавав ризику власне життя заради порятунку іншого життя або полегшення страждань народів, які страждають від збройних конфліктів, - до всіх вас звернені слова Іісуса з Євангелії від Матвія: «Так як ви зробили це одному з цих братів Моїх менших, то зробили Мені».