Фото: ru.radiovaticana.буде

«Без роботи немає гідності», однак «не всі види праці гідні», - заявив Папа Франциск у відеопосланні з нагоди Соціального тижня італійських католиків, що відкрилася в Кальярі на тему «Робота, яку ми хочемо: вільна, креативна, в дусі участі й солідарності». Про це повідомляє Радіо Ватикану.

«Деякі роботи принижують людську гідність, - нагадав Папа, - ті, що живлять війни виробництвом зброї, знецінюють тіло проституцією, експлуатують малолітніх. Гідність працівника ображає також нелегальна праця, незаконне вербування на сільгоспроботи, заняття, що дискримінують жінку й виключають людей з обмеженими можливостями».

Папа сказав також про нестабільну працю:

Відео дня

«Це відкрита рана багатьох працівників, які живуть у страху втратити робоче місце. Я багато разів стикався з цією тривогою за своє робоче місце, з тривогою людини, у якого є робота з вересня по червень, але невідомо, чи буде з наступного вересня. Це колосальна нестабільність, вона аморальна, вона вбиває: вбиває гідність, вбиває здоров'я, вбиває сім'ю, вбиває суспільство. Нелегальна робота і непостійна робота вбивають».

Папа висловив стурбованість небезпеками, пов'язаними зі шкідливим виробництвом: щорічно в Італії воно призводить до загибелі та інвалідності сотень людей. Неприпустима також експлуатація малолітніх.

Папа особливо згадав про безробітних, про тих, хто шукають і не можуть знайти роботу, про тих, хто впав духом в цих пошуках, кому вдається працювати лише декілька годин на місяць, що не дозволяє переступити межу бідності. «Не втрачайте надії», - побажав їм Папа Франциск, в першу чергу звертаючись до жителів Півдня Італії.

«Церква виступає за економіку, яка служить людині, скорочує нерівність і дає роботу всім».

«Світова економічна криза, - наголошує Папа Франциск, - почапась як фінансова криза, яка потім перетворилася в кризу економічну і кризу зайнятості. Криза роботи зачіпає як суспільство, так і навколишнє середовище. Економічна система націлена на споживання і не дбає про гідність праці та захисту навколишнього середовища. Але це небезпечно, як велосипед зі сдутой шиною: гідність і захист страждають, коли працівника вважають рядком у бюджеті, а голоси відкинутих ніхто не чує».

На жаль, констатував Папа, ця логіка не обійшла стороною і державні установи, особливо коли вони оголошують конкурс, враховуючи критерій вартості і не думаючи про гідність праці, про відповідальність за навколишнє середовище та податкової відповідальності підприємств. «Думаючи тим самим заощадити і досягти результату, вони в кінцевому рахунку змінюють власну суспільну місію служіння».

Папа зауважує також «знаки надії» у сфері праці. Ці знаки «ростуть безшумно, немов у лісі» і вчать двох чеснотах: служінню нужденним і вихованню співтовариства, де єдність переважає над конкуренцією. Суперництво - це «хвороба мерітократії», - підкреслив Папа і нагадав, що соціальна інновація народжується від зустрічі і від взаємин, і не всі блага можна купити або продати: довіра, повага, дружба, любов не продаються і не купуються. «У світі праці, - ще раз підкреслив Папа, - єдність має перемогти над суперництвом».

«Нічого не можна ставити вище блага людини і турботи про спільний дім, часто спотворений моделлю розвитку, яка призвела до серйозного екологічного боргу», - підвів підсумок сказаному Папа Франциск. Технічна інновація має керуватися голосом совісті, принципами субсидіарності та солідарності. Роботи мають залишатися засобом, а не перетворюватися в ідолів економіки, зосередженої в руках сильних світу цього: вони мають служити людині і її потребам.