Фото: Роскосмос/Сергій Рязанський

Папа Римський провів прямий сеанс відеозв'язку з Міжнародною космічною станцією (МКС). Усі шість членів міжнародного екіпажу орбітальної станції взяли участь у бесіді з Ватиканом, повідомляють "РИА Новости".

Папа пояснивши це своєю "допитливістю", вважаючи за краще вести бесіду в формі запитань до екіпажу, коментуючи потім їх відповіді. Одне з питань понтифіка було про те, чи згодні ви з тим, що любов рухає всесвітом і що таке любов.

Відповісти на це питання зголосився російський космонавт Олександр Мисуркін.

Відео дня

"Я можу розповісти, що тут у свій вільний час я слухаю аудіокниги, і одна з них - "Маленький принц" Антуана де Сент-Екзюпері. Найкращий приклад того, що таке любов, як раз показаний у цій книзі, тому що маленький хлопчик був готовий віддати своє життя, для того щоб повернутися, захищати і оберігати свою єдину квітку, своє єдине близьке створення. Це - любов у моєму розумінні", - сказав космонавт.

При цьому він зазначив, що для екіпажу важливіше дізнатися, що думає про це сам понтифік. Його слова на італійську мову для Папи переклав італійський астронавт Паоло Несполі.

Сергій Рязанський у свою чергу розповів понтифіку, що став космонавтом,  пішовши слідами свого діда, який брав участь у становленні космічної програми Радянського Союзу. Папа Римський після його слів відзначив важливість того, що кожен з нині живих має пам'ятати і шанувати своїх попередників.

Американський астронавт в екіпажі МКС Джозеф Акаба, який народився в Пуерто-Ріко, в свою чергу розповів Папі Римському про значення роботи МКС в якості міжнародного проекту. "МКС – прекрасний приклад міжнародної взаємодії. Наші відмінності роблять нас сильнішими, і ми маємо прийняти те, хто ми є як особистість, поважати тих, хто навколо нас і, працюючи разом, ми можемо зробити більше, ніж окремо", - сказав Акаба.

Понтифік також запитав Несполі, що виступив у ролі ведучого бесіди, про роль людини у Всесвіті.

"Наша мета тут – зрозуміти наше існування й поглибити знання про те, що є навколо нас. Цікаво, що чим більше ми пізнаємо, тим сильніше розуміємо, як мало ми знаємо", - відповів італійський астронавт, висловивши надію, що в майбутньому космічні польоти будуть доступні не лише для астронавтів, а й для людей мистецтва, науки і релігії.

"Спасибі, мої дорогі друзі, я б хотів навіть сказати брати, я сердечно дякую вам за цю бесіду, запевняю, я буду молитися за вас і сподіваюся, ви будете молитися за мене!", - сказав Папа Франциск, завершуючи 24-хвилинну розмову.

Бесіда Папи з міжнародним космічним екіпажем стала другим випадком сеансу прямого зв'язку між Ватиканом і МКС. Раніше в 2011 році аналогічний дзвінок у космос здійснив Папа Римський Бенедикт XVI.