1

Минулого тижня у Коломиї Івано-Франківської області між вірними Української Греко-Католицької Церкви і Української Православної Церкви з новою силою розгорівся міжконфесійний конфлікт навколо храму Благовіщення Пресвятої Богородиці. У неділю, 22 жовтня, він отримав своє продовження, повідомляє офіційний сайт УГКЦ.

Свої думки з цього приводу висловив Блаженніший Святослав, глава УГКЦ.

"Звістка про протистояння між православними і греко-католиками в Коломиї мене дуже засмутила. Переконаний, що, коли дві церковні громади в такий спосіб воюють за церковне майно, то програють усі ‒ у такому протистоянні переможців не буває. У час, коли наші найкращі сини й дочки гинуть на фронті, боротьба за храми ‒ це немовби насміхання над їхніми ранами і стражданнями".

Відео дня

"Цей храм був насильно забраний у наших вірних у 1946 році. Наскільки мені відомо, він і тепер є власністю Української Держави. За рішенням української влади, на початку 1990-х років цей храм був переданий у користування Московському патріархатові... Мене дивує позиція місцевої влади в Коломиї, яка поставила під сумнів власне рішення, прийняте в 90-х роках, давши поштовх новим дискусіям на цю тему в громаді. Викликає сумнів і професійність обґрунтування причини такого перегляду, оскільки громаді УПЦ вдалося виграти суд проти міської влади".

"Силові спроби завадити виконанню рішень суду є помилкою. Ми в Україні повинні стверджувати силу права, а не право сили, як про це навчав св. папа Іван Павло ІІ. На моє переконання, той, хто обстоює свою позицію так, як це було вчинено в Коломиї, наражається на поразку. Свої права треба виборювати в суді, і це передусім повинна робити міська влада".

"Думаю, обидві сторони повинні заспокоїтися і відмовитися від будь-якого силового протистояння. Наші капелани мають припинити блокування храму та передати право обстоювати інтереси церковної громади своєму єпископові. Саме він уповноважений як представляти свою паству перед органами державної влади, так і вести спокійний діалог із місцевим єпископом УПЦ. Вважаю неприпустимим втручання в цю дискусію громадських, політичних чи військових організацій".

"Цілковито підтримую заклик створити чотиристоронню комісію із представників обласної і міської державної влади, а також місцевих єпархій УГКЦ і УПЦ. Що швидше цей конфлікт повернеться в правове поле, то швидше спільними зусиллями буде розв’язаний".