Фото: ru.radiovaticana.буде

За рішенням Папи Римського в жовтні 2019 року в Церкві пройде позачерговий Місіонерський місяць з метою «сприяння зростанню місії ad gentes і з новими силами повернутися до місіонерського розуміння життя й пастирського служіння».

Про це Папа пише в посланні префекта Конгрегації євангелізації народів кардиналу Фернандо Філон, який раніше виступив з пропозицією провести позачерговий Місіонерський місяць і тепер займеться його підготовкою, повідомляє Радіо Ватикану.

У червні Папа Франциск вже заявляв про цей намір, зустрічаючись з учасниками Генеральної асамблеї Папських місіонерських товариств.

Відео дня

У посланні ватиканського кардинала Папа просить усіх віруючих «прийняти глибоко в серці звістку Євангеліє і зробити свої громади місіонерськими й євангелізаторськими, щоб зростала любов до місії». Ця любов, за словами святого Папи Івана Павла II, спрямована до Самого Іісуса і до Його народу.

Папа нагадує, що 30 листопада 2019 року буде відзначатися століття оприлюднення апостольського послання «Maximum illud», в якому Папа Бенедикт XV хотів дати новий імпульс місіонерської відповідальності християн за проповідвання Євангеліє. Документ був оприлюднений у 1919 році, в кінці страхітливого світового конфлікту, який сам Бенедикт XV називав «безглуздою бійнею». Єпископ Риму відчував необхідність по-евангельски оновити християнську місію в післявоєнному світі, щоб він очистився від  колоніальної накипу і тримався подалі від націоналізму й експансіонізму, які принесли безліч лих. «Церква Бога універсальна і ніяк не чужа будь-якому народу», - писав Бенедикт XV, підкреслюючи, що причиною місії є виключно благовістя і милосердя Господа Іісуса, які християни покликані поширювати святістю життя і добрими справами. Таким чином Бенедикт XV надав особливий імпульс місії ad gentes, використовуючи концептуальні та комунікативні засоби свого часу, щоб пробудити - особливо в духовенстві - усвідомлення місіонерського боргу.

Цей порив Церкви, пише у своєму посланні Папа Франциск, є відповіддю на тривалий заклик Іісуса йти і проповідувати Євангеліє кожній людині.

Дотримання цього Господнього наказу не є для Церкви чимось другорядним і факультативним: за словами Другого Ватиканського собору, це її незмінне завдання, оскільки Церква «за своєю природою є місіонерською».

Папа Франциск нагадав, що в цю неділю відзначається Всесвітній місійний день на тему «Місія в серці Церкви». Звертаючись до віруючих на ватиканській площі Святого Петра, Папа Франциск сказав:

«Я закликаю вас жити радістю місії, засвідчуючи про Євангеліє там, де ви живете і працюєте. Водночас ми покликані з любов'ю підтримувати конкретною допомогою та молитвою місіонерів, які вийшли на проповідування Христа тим, хто Його ще не знає».