Фото: blagovest-info.ru

Одному з найстаріших католицьких монастирів Англії – абатству Бакфаст у графстві Девон – в майбутньому році виповниться 1000 років. Про це повідомляє "Благовіст-Інфо".

Напередодні ювілею бенедиктинські монахи, які живуть в абатстві, гостро усвідомлюють, що вони є «спадкоємцями великої традиції», - заявив в інтерв'ю CNA абат Девід Чарльзворт. «Місце має значення для бенедиктинців, - сказав він. – Той факт, що ми живемо в монастирі, заснованому за багато століть до нас, дуже важливий».

Крім трьох обітниць, які приносять усі ченці – бідність, цнотливість і слухняність, – бенедектинці проносять так звану «обітницю стабільності»: якщо вступають у монастир, вони залишаються приписані до нього назавжди. Навіть якщо вони подорожують або живуть в інших монастирях, вони все одно вважаються братами тієї обителі, в якій дали чернечі обітниці.

Відео дня

Абатство Бакфас, розташоване на південно-заході Англії, в 40 км від Плімута, воно було засноване в 1018 році, під час правління короля Кнута і передано бенедиктинцям.

Братія слідувала статуту, відомому як «Regularis Concordia», який був написаний в 970 році в Вінчестері для всіх бенедиктинских монастирів з метою відродження чернечого життя.

Сьогодні абатство є не лише місцем усамітнення й молитви. Ченці Бакфаста входять до складу опікунської ради школи св. Марії, розташованої в одному з будинків обителі. Тут також знаходиться центр євангелізації «Благовіщення».

У стінах древньої обителі розташований також конференц-центр, в якому проходять різні форуми і духовні вправи, два гостьових будинки для туристів і паломників, кав'ярня і каплиця поклоніння Св. Дарів, відкрита для відвідувачів обителей. Гості також можуть щодня молитися за монастирською вечірньою.

Абатство відоме по всій Великобританії як місце, де варять власний фірмовий напій – Buckfast Tonic Wine. Спочатку його виготовляли з медичних цілей, але потім стали вживати просто як алкогольний тонік. Цей міцний напій містить багато кофеїну.

Діє при монастирі й власна електростанція, турбіна якої приводиться в рух за течією річки Дарт. Отриману енергію монахи використовують не лише в потребах абатства, а й продають її. Іншим джерелом доходів абатства є здача в оренду пасовищ.

Підготовка до 1000-літнього ювілею почалася 10 років тому. За цей період була здійснена реставрація та комплексне прибирання території, написані картини, присвячені історії та відновленню обителі, зшиті особливі облачення, підготовлена виставка про християнське чернецтво.

До ювілею також була заново виліплена статуя Бакфастской Богоматері. 

Протягом ювілейного року в абатстві відбудеться три урочисті меси. Перша з них - 24 травня, в день Бакфастской Богоматері. На месу запрошені всі католицькі єпископи Англії, Уельсу і Шотландії, а також священики і миряни з навколишніх парафій.

Братія абатства не дуже численна: сьогодні вона складається з 15 ченців, які ведуть усамітнений спосіб життя.