Фото: bigmir)net

Папа Римський заявив, що катехизис (основні положення) католицької церкви слід змінити, щоб категорично засудити смертну кару. Про це повідомляють "РИА Новости" з посиланням на "Радіо Ватикану".

Свою думку понтифік висловив на зустрічі, присвяченій 25-річчю підписання Іваном Павлом II апостольській конституції "Fidei depositum", яка супроводжувала видання катехизису католицької церкви.

"Це питання (смертної кари – ред.) не можна зводити до простого згадування про історичне вчення, не виявляючи не лише прогресу доктрини у навчанні останніх пап, а й розвитку свідомості християнського народу, який відмовляється приймати смертну кару, тяжке зневажання гідності людини. Необхідно з силою заявити, що засудження на страту – це нелюдська міра, яким би способом вона не здійснювалася, і вона принижує гідність людини", - сказав Папа Римський.

Відео дня

За його словами, смертна кара суперечить Євангеліє, оскільки мова йде про навмисне вирішення знищити людське життя, священне в очах Творця, і лише Бог є для неї справжнім суддею і гарантом.

"Ніколи і ніхто, навіть вбивця, не втрачає своєї особистої гідності, тому що Бог Отець завжди чекає на повернення сина, який, зрозумівши, що помилився, просить прощення і починає нове життя. Тому нікого не можна позбавляти не лише життя, а й можливості морального та екзистенціального відшкодування, яка йде на користь громаді", - пояснив понтифік.

У минулому смертна кара знаходила в католицтві підтримку, починаючи з ранніх теологів – Амвросія Медіоланського та блаженного Августина. Крім того, з 1929 до 1969 року смертна кара передбачалася всякому, хто зазіхав на життя понтифіка в стінах Ватикану.