Фото: sib-catholic.ru

Постійний представник Святішого Престолу при ООН архієпископ Бернардито Ауса виступив з доповіддю з нагоди Міжнародного дня боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї. Він підкреслив, що остаточне ядерне роззброєння має бути пріоритетною метою загального інклюзивного розвитку; ядерне роззброєння має супроводжувати викорінення будь-яких інших видів зброї, повідомляє Радіо Ватикану.

«Святійший Престол на церемонії 20 вересня підписав і ратифікував Договір про заборону ядерної зброї, тому що цей Договір вселяє надію в нині сущих і тих, хто ще має народитися, на те, що одного разу наш світ буде вільний від атомної зброї, яка вже більше 70 років стримує прагнення людства до миру», - пояснив монс. Ауса.

Щоб досягти миру без атомної зброї, необхідно розробити далекоглядну стратегію, підкреслив монс. Ауса. Він зазначив, що для цього, крім Договору про заборону ядерної зброї, є й інші правові інструменти, такі як Договір про нерозповсюдження ядерної зброї. Його підписала 191 держава, і Ватикан приєднався до нього 25 лютого 1971 року. Єдиними країнами, які її не підписали, були Індія, Ізраїль і Пакистан. Північна Корея вийшла з нього в 2003 році.

Відео дня

Ще один правовий інструмент для заборони ядерної зброї – це Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань, підписання якого почалося в 1996 році. Він набуде чинності через 180 днів після того, як до нього приєднаються 44 країни, що володіють ядерними полігонами. Святіший Престол підписав цей Договір у 2001 році. Наразі до нього ще не приєдналися США, Китай, Північна Корея, Єгипет, Індія, Іран, Ізраїль і Пакистан. Без підписання Договору цими країнами він не може вступити в силу.

Усі три документа пропонують критерії для того, щоб забезпечити мирне майбутнє без ядерних озброєнь. Щоб досягти цієї мети, підкреслив представник Ватикану, необхідно усвідомити, що ця проблема є глобальною і руйнівною для всіх націй, що вона відіб'ється на майбутніх поколіннях і на всій планеті, нашому спільному домі.