Фото: sib-catholic.ru

Днями постійний спостерігач від Святійшого Престолу монс. Бернардито Ауса виступив на засіданні ООН у Нью-Йорку; він підкреслив розрив між зобов'язаннями з боку держав і повсякденною реальністю людей, яким загрожують геноцид, військові злочини, етнічні чистки та злочини проти людства. Тому Святіший Престол наполягає на «колективній відповідальності, яка закликає всіх до термінового втручання» згідно зі статутом ООН, за допомогою Ради Безпеки, а також співробітництва місцевих організацій, повідомляє Радіо Ватикану.

«Відповідальність за захист, - підкреслив дипломат, - є невід'ємною частиною відносин між правителями і керованими, будучи водночас важливим елементом загального блага. Ця відповідальність кожної окремої держави - за загальною угодою - є головним стовпом правової норми», в той час як колективна відповідальність є її другою основою. Ватиканський прелат послався на документи про відповідальність за захист, прийняті на Всесвітньому саміті 2005 року, а також на праці домініканця Франсиско де Віторія, одного з батьків міжнародного права і тих концепцій, які згодом були засвоєні Організацією Об'єднаних Націй.

Монс. Ауса заявив, що Святійший Престол повністю поділяє концепцію відповідальності за захист і сподівається на її повне, неупереджене і послідовне застосування, підтримуючи всі ініціативи з захисту цивільних осіб і миру. Святіший Престол закликає до конкретного застосування цієї відповідальності в контексті феномену міграції:

Відео дня

«Коли міжнародне співтовариство не в змозі належним чином реалізувати свою відповідальність за захист, всі ми - за словами святішого отця Франциска - несемо відповідальність за невідкладний захист, просування та інтеграцію жертв цієї неспроможності», - підкреслив монс. Бернардито Ауса.