Фото: sib-catholic.ru

Триває беатифікаційний процес Слуги Божого о. Ігнатія від св. Павла (Congregatio Passionis Jesu Christi, C. P.), уродженого Ігнатія Спенсера. Про це повідомляє "Сибірська католицька газета".

Ігнатій Спенсер - дядько Вінстона Черчилля і предок принцеси Діани (з роду Спенсерів) - неформально вважається покровителем англікансько-католицького примирення. Про його заступництво моляться віруючі обох віросповідань.

***Ігнатій Спенсер народився 22 грудня 1799 року в родині впливового англійського аристократа Джорджа Спенсера. З юності цікавився релігійним життям та аскезою. Навчався в Ітанському коледжі, де потоваришував з єпископом Річардом Годлі. Це знайомство викликало занепокоєння у його батька, який був англіканцем. У 1817 році Ігнатій вирушив на навчання в Трініті-коледж у Кембріджі, після закінчення якого вступив в англіканську духовну семінарію. 1824 році в Англіканській Церкві він став пресвітером.

Відео дня

Вивчаючи роботи Отців ранньої Церкви й відкриваючи католицьку традицію, Ігнатій почав відчувати духовні сумніви. Через багато років він сам зізнався: «Це Отці Церкви зробили мене католиком».

30 січня 1830 року Ігнатій Спенсер відправив лист своєму батькові, в якому повідомляв про те, що відійшов від англиканства і був прийнятий в Католицьку Церкву. Для відомого англіканського аристократа, вірного захисника британської монархії, це був великий удар і зрада. Ігнатій залишив Англію, щоб не соромити свою сім'ю. Виїхавши на навчання до Риму, він познайомився з монашою спільнотою пасіоністів (конгрегацією Страстей Іісуса Христа).

Після закінчення навчання в 1832 р. був рукоположення в сан священика Католицької Церкви. А коли у Великобританії католики отримали свободу віросповідання, одразу повернувся на батьківщину, де в 1838 р. встановив молитовну практику в інтенції «пробудження і реформи Англії». У 1847 р. вступив в громаду пасіоністів і отримав чернечий хабіт. Помер 1 жовтня 1864 року.

Отець Ігнатій активно закликав до екуменічного діалогу і прагнув єдності Церкви. Саме він став ініціатором заснування Союзу молитви про єдність християн. Вперше ця ідея реалізувалася вже після його смерті - в 1908 році. Традиція збереглася і донині: щорічно, з 18 по 25 січня, християни різних конфесій по всьому світу відзначають Тиждень молитви за християнську єдність.