Фото: cathmos.ru

Конгрегація богослужінь і дисципліни Таїнств проголосила святого Іоанна ХХІІІ небесним покровителем сухопутних військ Італії. Цю подію відзначають сьогодні в казармі Пія XI зустріччю ста військових капеланів з їх ординарієм архієпископом Санто Марчано і з генералом Данило Ерріко, начальником Головного штабу сухопутних військ, повідомляє Радіо Ватикану.

Як пояснив богослов дон Еціо Болис, який очолює Фонд імені Папи Іоанна XXIII, цей святий був обраний тому, що він не лише був військовим капеланом, але і залишив видатне свідоцтво миротворчості.

Анджело Ронкаллі, майбутній Іоанн XXIII, служив в армії у 1901 та 1902 роках, він брав участь у Першій світовій війні в якості сержанта санітарних військ, а у 1916-18 роках служив військовим капеланом. Війна, розповів отець Болис, дала йому важливий урок: він усвідомив, що зло – це плід егоїзму. Анджело Ронкаллі був противником не лише війни, але і деяких позицій щодо патріотизму, які поділяли в ті часи католики.

Відео дня

У 1918 році в одній із проповідей він сказав: «Те, що по-справжньому найважливіше, - не сила мечів і гармат, а сила справедливості, сила закону і Божественно-людського братерства між людьми». Ронкаллі ніколи не благословляв зброю і не підтримував войовничі настрої, зазначив дон Белис.