Фото: Telegram.ee

Папа Франциск звернувся до католицької чернечої конгрегації Братів Милосердя, яка піклується про хворих та інвалідів, з вимогою припинити послугу евтаназії в психіатричних клініках.

У травні члени цієї чернечої громади Папського права, заснованої бельгійським священиком в 1899 році, оголосили про можливість евтаназії в 15 психіатричних лікарнях в Бельгії, що належать конгрегації, повідомляє Радіо Ватикану.

Настоятель бельгійської громади Братів Милосердя Раф де Ріці уточнив, що евтаназія проводиться лише при відсутності будь-якої розумної альтернативи, і кожна заявка буде розглядатися «з максимальною розсудливістю». «Ми поважаємо свободу лікарів практикувати або не практикувати евтаназію», - пише настоятель, пояснюючи, що ця свобода «гарантована законом».

Відео дня

Центральний офіс конгрегації Братів Милосердя знаходиться в Римі. У травні головний настоятель Рене Стокман виступив з заявою, що засуджує евтаназію, оскільки вона йде врозріз з основними принципами церковного учительства. «Вперше християнська організація стверджує, що евтаназія є звичайною медичною практикою, відповідною терапевтичною свободою лікаря», - пише брат Рене, зазначаючи, що мова йде про справжній скандал. Стокман визнає, що орден зазнав значного тиску з боку суспільства, але це, переконаний він, не має стати причиною для поступок. Настоятель додав, що «секуляризація руйнує конгрегацію у Бельгії».

Таким чином, головний настоятель прийняв ясну позицію, поінформував Святіший Престол і почав розслідування. Папа Франциск заборонив здійснювати евтаназію в психіатричних лікарнях ордена. У разі відмови виконувати це розпорядження вживатимуться суворі канонічні санкції аж до відлучення від Церкви.