Фото: cita.com.ua

Ізраїльсько-палестинський мирний процес не може бути виключений з пріоритетів міжнародного співтовариства: з такою заявою виступив у Нью-Йоркському відділенні ООН монс. Саймон Кассас, повірений у справах місії постійного спостерігача від Святійшого Престолу. Виступаючи на зустрічі, організованій Радою Безпеки ООН на тему Близького Сходу й палестинського питання, монс. Кассас сказав, що єдиний шлях до мирного співіснування - це угода шляхом прямих переговорів, за підтримки міжнародного співтовариства, повідомляє Радіо Ватикану.

Ізраїльтяни та палестинці мають зробити серйозні кроки, щодо зниження напруженості й насильства. Обидві сторони покликані утримуватися від будь-яких кроків, що суперечать мирним договорам.

Монс. Кассас нагадав про візит до Ватикану у 2014 році Президента Ізраїлю Шимона Переса і палестинського Президента Махмуда Аббаса. Тоді Папа Франциск виступив із закликом просувати культуру життя, діалогу та інтеграції, яку могли б успадкувати майбутні покоління. Мирне рішення, підкреслив ватиканський дипломат, передбачає також, щоб усі палестинські фракції одноголосно висловили політичну волю до співпраці: це може стати запорукою економічного процвітання, соціальної згуртованості та політичної стабільності Палестини.

Відео дня

Завжди потрібно пам'ятати, зазначив монс. Кассас, що Єрусалим - це місто, священне для іудеїв, християн і мусульман, і тому положення статус-кво для святих місць є предметом глибокої чутливості. Святіший Престол підтверджує свою позицію й знову заявляє про підтримку всеосяжного, справедливого врегулювання єрусалимського питання. Монс. Кассас відзначив важливість особливого статусу Єрусалиму, який має бути гарантований на міжнародному рівні заради свободи релігії та віросповідання. Віруючим усіх релігій і національностей має бути забезпечений безпечний та безперешкодний доступ до святих місць.

Особливої уваги заслуговує ситуація в різних регіонах Близького Сходу: Святійший Престол, сказав прелат, висловлює свою скорботу з приводу трагедій, викликаних війнами та конфліктами в низці країн, зокрема, в Сирії, Ємені та на півночі Іраку. Драматична гуманітарна ситуація в цих областях вимагає загального політичного рішення, і Папа Франциск високо цінює зусилля тих, хто слідує цьому напрямку.

Відносно Сирії, за словами прелата, необхідні зусилля щодо боротьби з тероризмом при збереженні суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності держави.

На завершення свого виступу монс. Саймон Кассас зазначив, що на Близькому Сході християнські громади вже більше двох тисяч років живуть у мирі з іншими релігійними громадами. Святіший Престол закликає міжнародне співтовариство не забувати про них і стверджує, що верховенство права та повага до свободи віросповідання мають основоположне значення для досягнення та підтримки мирного співіснування.