Фото: sedmitza.ru

Результатом реформи ватиканських фінансів стала, зокрема, й зміна ставлення до грошей з боку керівників і співробітників дикастерій Святого Престолу.

Як повідомляє "Седмиця" з посиланням на газету італійського католицького єпископату «Avvenire», про це сказав священик Луїджі Місто, координатор Секретаріату з економічних справ, якого Папа Римський призначив заміщати тимчасово відсутнього префекта цієї установи кардинала Джорджа Пелла.

«Економічно-фінансова реформа, яку ініціював і постійно підтримує Франциск, у контексті більш широкої реформи Римської курії, що проводиться під керівництвом Державного секретаріату, вже дала перші значні результати», - вважає Луїджі Місто.

Відео дня

У їх числі він назвав зміни в підході дикастерій до бюджету, «який має бути необхідним інструментом для полегшення планування їх діяльності й визначення їх рішень, пам'ятаючи, що основні цілі мають духовну й пастирську природу».

На думку Місто, у Ватикані «настала важлива зміна мислення», що «в першу чергу, веде до поваги, збереження та забезпечення належного використання матеріальних ресурсів, перш за все, грошей, які Церква отримує як дар, для того, щоб мати можливість виконувати свою душпастирську місію, проповідуючи Євангеліє, реалізуючи духовне, культурне й сакраментальне життя, сприяючи гуманізму, з особливим акцентом на бідних і нужденних».

Секретаріат з економічних питань був заснований в 2014 році, після підписання motu proprio Папою Франциском під назвою «Fidelis et Dispensator Prudens». Функція цієї установи - консолідувати ватиканські фінансові структури та спрощувати управління ними.