Фото: ekd.me

Китайська влада попросить Ватикан інтерпретувати католицьке віровчення таким чином, щоб воно відповідало потребам розвитку Китаю.

Про це заявив державний радник Ю Чженшен на зустрічі з лідерами Китайсько-католицької патріотичної асоціації, повідомляє "Седмиця" з посиланням на "South China Morning Post". Він закликав католицьке духовенство відповідати принципам культури Китаю.

"Інтерпретація вчення та догми мають відповідати потребам розвитку Китаю та великій традиційній культурі... і вписуватися в китайську специфіку соціалістичного суспільства", - заявив чиновник.

Відео дня

Раніше кардинал Джон Тонг Хон, єпископ Гонконгу, заявив, що католицьке віровчення й китайська культура розділені між собою з "природних причин". Водночас він попередив про насадження китайської культури всупереч релігійних переконань місцевих католиків.

Нині в КНР фактично існують дві католицькі церкви. Офіційна церква, єпископи якої призначені китайською владою без узгодження зі Святим престолом, налічує близько 6 мільйонів осіб, а підпільна - близько 12 мільйонів послідовників.

Головною перешкодою для нормалізації відносин є питання про процедуру призначення католицьких єпископів у Китаї. Пекін наполягає на тому, щоб Асоціація китайських католиків-патріотів сама призначала китайських єпископів, однак Святий престол віддає це право одноосібно Папі Римському. Нині Ватикан не підтримує дипломатичних відносин з Пекіном.