Фото: kmc.in.ua

У неділю, 16 липня, до греко-католицького та римо-католицького Марійських Санктуаріїв у Зарваниці на Тернопільщині та Бердичеві на Житомирщині відбулися всеукраїнські прощі з молитвою за мир в Україні та присутністю видатних гостей.

Як повідомляє Радіо Ватикану, до греко-католицьких паломників, які з різних куточків України та з-поза її меж прямували до Зарваниці, приєднався кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації для Східних Церков, який від 11 до 17 липня здійснював офіційний візит до України. Всеукраїнська проща до Марійського духовного центру в Зарваниці збіглася з відзначенням 150-річчя коронації Зарваницької чудотворної ікони та була присвячена 125-річчю від дня народження Блаженнішого Йосифа Сліпого.

«Ви знаєте, що я перебуваю тут для того, щоб розділити радощі і біль вашого народу, й особливо, Української Греко-Католицької Церкви, приносячи близькість і благословення Папи Франциска», – сказав кардинал Леонардо Сандрі.

Відео дня

Відпуст і ювілейні урочистості римо-католиків у Всеукраїнському Санктуарії Матері Божої святого Скапулярію в Бердичеві з нагоди 100-річчя Фатімських об’явлень очолив кардинал Зенон Ґрохолєвський, вислужений Префект Конгрегації католицької освіти.

З усієї України туди прибули паломники, значна частина яких протягом кількох днів йшли пішки. Високого гостя з Ватикану від імені Конференції Єпископів латинського обряду України привітав архиєпископ-митрополит Львівський Мечислав Мокшицький, зазначивши, що ця Євхаристія буде звершена в намірах миру в Україні.

«Марія вказувала тоді на трагедію тогочасного світу: жахливі війни, злочинства, переслідування, аморальність, непошану до життя. Ці трагедії сьогодні болісно торкаються і вашої країни. Це все є причиною величезної несправедливості, страждання, болю, сліз, недуг і смерті величезної кількості людей. Щоб зцілити світ з цих жахів, тобто, щоб перемінити дійсність сучасного світу, Марія як Добра Мати, закликала Церкву і все людство покаятися, ввіритися Її Непорочному Серцю, та, особливо, до молитви розарію і до скапулярію. Це заклик Матері, сповненої турботи про наше благо, про наше спасіння, про благо всього людства. Нехай його почують наші серця», – закликав кардинал Ґрохолєвський.

На завершення урочистості пастирі РКЦ в Україні прийняли Акт присвячення України Непорочному Серцю Марії. Під час перебування в Україні кардинал Зенон Ґрохолєвський відвідав також Львів і Житомир.