Фото: newsweek.pl

У Польщі під час пам'ятних заходів, присвячених 76-ій річниці масового вбивства євреїв у селі Єдвабне (Jedwabne) польський римо-католицький єпископ Рафал Марковські (Rafał Markowski) вибачився за насильницькі дії поляків під час Другої світової війни. Про це повідомляє "Седмиця", з посиланням на польський інтернет-журнал "Newsweek".

Єпископ Рафал Марковський виступив на заходах, які проводилися у річницю погромів в Єдвабному, в якості голови Ради з релігійного діалогу та Комітету у справах діалогу з іудаїзмом Конференції католицьких єпископів Польщі.

«Це великий біль і докори сумління. За цю біль у всіх братів і сестер єврейського народу просимо вибачення. Як показує час, коли людське серце охоплює зло і ненависть, коли ця ненависть паралізує людину зсередини, це призводить до смерті: до фізичної смерті жертв і духовної смерті катів», - сказав єпископ.

Відео дня

Такого роду слова, вимовлені католицьким єпископом, вперше прозвучали в цьому місці.

«Церква оплакує всіх, хто зазнав тут втрати, болю та приниження, всіх тих, хто зустрів несподівану смерть, але водночас Церква висловлює жаль з приводу синів польського народу, особливо тих католиків, які брали участь у цій втраті, безпосередньо були причетними до цього болю, приниження та смерті», - сказав єпископ Рафал Марковскі під час жалобних заходів.

Незважаючи на те, що в попередні роки єпископат Католицької Церкви в Польщі вже організовував богослужіння в пам'ять про трагічні події в Єдвабному, вперше католицький ієрарх публічно попросив вибачення у євреїв у цьому місці, зазначили польські ЗМІ.

Нагадаємо, що, згідно з висновками розслідування, проведеного в 2002 році Інститутом національної пам'яті Польщі, 10 липня 1941 року в селі Єдвабне група польських жителів вчинила погром, у ході якого загинули, щонайменше, 340 їх сусідів-євреїв. Жінки-єврейки були вбиті, їх чоловіків і дітей спалили живцем у сараї.

За оцінкою Інституту національної пам'яті, злочин було скоєно за наказом нацистів (численні свідки розповідали про німців у військовій формі, які прибули того дня в Єдвабне), але, тим не менш, безпосередніми виконавцями злочину були близько 40 польських жителів села Єдвабне і навколишніх селищ.