Фото: ru.radiovaticana.буде

У Ватикані 11 липня було оприлюднено апостольське послання Папи Франциска «Maiorem hac dilectionem», яке дозволяє ще за однією підставою офіційно визнавати святість людини з погляду Церкви, вважатиметься - поряд з мучеництвом - її «пожертвування життям». Про це повідомляє Радіо Ватикану.

«Немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ів. 15, 13). Посилаючись на ці слова Іісуса Христа, Папа Франциск підкреслює, що особливої уваги та шани гідні ті християни, які, слідом за Господом, «добровільно і без примусу погодилися віддати своє життя за інших людей і не змінили цього рішення до смерті».

«Безсумнівно, героїчне пожертвування життям, мотивоване й укріплене милосердною любов'ю, є вираженням справжнього, повного та зразкового наслідування Христа і, отже, заслуговує того захоплення, яке громада віруючих зазвичай надає людям, які добровільно прийняли мучеництво, або героїчно практикували християнські чесноти», - зазначає Папа.

Відео дня

Згідно з офіційною думкою Конгрегації з канонізації святих Папа Франциск заснував нові положення щодо канонічного процесу беатифікації і канонізації: поряд з визнанням факту мучеництва і героїчних чеснот, новою й окремою підставою для прославлення буде вважатися пожертвування життям.

Згідно з апостольським посланням, для беатифікації Слуги Божого його пожертвування життям має відповідати наступним критеріям: бути вільним і добровільним, героїчним прийняттям неминучої смерті заради милосердної любові, в короткостроковій перспективі; має існувати зв'язок між пожертвою життям і передчасною смертю; майбутній Слуга Божий має бути відомий своїм благочестивим, доброчесним життям і його повинні супроводжувати - принаймні після смерті - особливі знаки. Для беатифікації Слуги Божого необхідно також чудо після його смерті і за його заступництва.

На підставі апостольського послання Папи Франциска «Maiorem hac dilectionem» відповідні поправки будуть внесені в документи Церкви, які стосуються етапів процесу визнання святості й підстави для цього: поряд з мучеництвом і героїчними чеснотами буде внесено доповнення про пожертвування життям.