Фото: acritica.net

За дорученням Папи Франциска Конгрегація богослужінь і дисципліни Таїнств опублікувала окружне послання про особливу увагу до хліба й вина, що використовуються для Євхаристії. Про це повідомляє Радіо Ватикану.

У документі наголошується, що якщо раніше деякі чернечі громади спеціально дбали про підготовку хліба й вина для Таїнства Євхаристії, то сьогодні ці продукти продаються також у супермаркетах, магазинах і в Інтернеті. Щоб не залишати сумнівів щодо придатності продуктів для здійснення Євхаристії, ватиканський департамент настійно рекомендує єпископам «видавати відповідні укази, наприклад, за допомогою спеціальних сертифікатів, що гарантують придатність хліба й вина».

Насамперед, звертається увага, що хліб для Святої Меси має бути «прісним, виключно пшеничного походження, недавнього приготування, щоб виключити будь-який ризик його розкладання. <...> Серйозним зловживанням є включення до складу хліба для Євхаристії інших речовин, таких як фрукти, цукор або мед. Зрозуміло, облатки мають бути виготовлені людьми, які відрізняються не лише порядністю, а й професійною компетенцією у цьому виробництві й володіють потрібними інструментами».

Відео дня

У документі підкреслюється, що вино «має бути природним, плодом виноградної лози, справжнім, незіпсованим, незмішаним з іншими речовинами. Потрібно стежити за тим, щоб воно зберігалося у відмінному стані й не псувалися. Категорично забороняється використовувати вино, щодо справжності або походження якого є сумніви; Церква вимагає точності дотримання умов для дійсного здійснення Святих Таїнств».

Щодо положень про людей, які з різних і серйозних причин не можуть приймати нормально виготовлений хліб чи звичайне ферментоване вино, в документі підкреслюється, що «облатки, повністю позбавлені глютену, є недійсною матерією для здійснення Таїнства Євхаристії. Дійсної матерією є гостії з частковим вмістом глютену», причому його кількість має бути достатньою для хлібопечення без додавання сторонніх речовин і без використання процесів, що загрожують спотворенню хліба. Сусло, тобто виноградний сік - свіжий або консервований шляхом затримки його ферментації за допомогою процедур, які не змінюють його характер (наприклад, заможування), - є матерією, дійсною для здійснення Таїнства Євхаристії».

Конгрегація богослужінь і дисципліни Таїнств заявляє, що «євхаристійна речовина, виготовлена з використанням генетично модифікованих організмів, може вважатися речовиною, дійсною» для Євхаристії.

У документі йдеться: «Враховуючи складність ситуації і таких обставин, як недостатня повага до сфери сакрального, підкреслюється практична необхідність того, щоб компетентні органи гарантували справжність євхаристійних речовин з боку виробників, а також їх належний розподіл і продаж».

Окружне послання підписав префект Конгрегації богослужінь і дисципліни Таїнств кардинал Роберт Сара і секретар департаменту архієпископ Артур Роше.