Фото: lookoutnews.це

Якщо ініціативи щодо роззброєння, нерозповсюдження ядерної зброї та контролю над ним залишаться лише на папері, мир на землі, як і раніше, буде знаходитися під серйозною загрозою; зростає ризик застосування біологічної, хімічної та ядерної зброї з боку держав або терористичних угрупувань. Про це заявив постійний спостерігач від Святійшого Престолу архієпископ Бернардито Ауса на зустрічі в Раді Безпеки ООН у Нью-Йорку, повідомляє Радіо Ватикану.

Ватиканський дипломат підкреслив, що найпершим обов'язком політичних лідерів є подолання розбіжностей і досягнення політичної домовленості - це одне з основних завдань глобального управління.

Через 6 місяців після прийняття Радою Безпеки ООН резолюції про нерозповсюдження зброї масового знищення, зазначив монс. Ауса, ситуація, на жаль, суттєво не змінилася. Єрарх процитував Папу Франциска: «Ми говоримо: у жодному разі, але водночас виробляємо зброю і продаємо її тим, хто воює з іншими. Це абсурдне протиріччя: міркувати про мир і водночас просувати або дозволяти торгівлю зброєю».

Відео дня

На думку Святішого Престолу, відповіддю на цю серйозну глобальну проблему є співпраця між державами і координація національних, регіональних і міжнародних зусиль. Мир на землі гостро потребує вжиття належних заходів згідно з національним та міжнародним правом.

Ватиканський дипломат рішуче закликав до створення зон, вільних від зброї масового знищення: таке рішення стало б великим кроком у досягненні глобальної згоди щодо нерозповсюдження ядерної зброї, а також для захисту світової безпеки і просування стійкого розвитку.