Фото: ru.radiovaticana.буде

Щоб відновити гідність жертв торгівлі людьми, «однієї із найстрашніших реалій сучасного світу», необхідні професіоналізм і готовність. З такою заявою постійний спостерігач від Святішого Престолу при ООН архиєпископ Бернардито Ауса виступив у Нью-Йорку напередодні пленарного засідання на вищому рівні, яке відбудеться у вересні цього року на тему перегляду Глобального плану боротьби з торгівлею людьми, повідомляє Радіо Ватикану.

Для ефективного протистояння торгівлі людьми архієпископ Ауса пропонує, по-перше, викорінити ментальність сучасних работоргівців, для яких люди - простий товар, звичайний інструмент для отримання прибутку або задоволення. Потрібно протистояти байдужості та дегуманізації, яку Папа Франциск засудив у своїй енцикліці "Laudato Si'". Це - згубні культурні плоди «зіпсованої екології людини», які відносяться до людей як до речей, позбавляють їх усіх прав і примусово ввергають у рабство.

По-друге, постійний спостерігач від Святішого Престолу при ООН запропонував турбуватися про жертв работоргівлі з особливою чутливістю до їх психологічних і душевних травм: звільнити їх по-справжньому значить повернути їм вроджену людську гідність.

Відео дня

За словами ватиканського єрарха, недостатньо лише надати їм безпечне житло і забезпечити соціальним статусом: ці люди потребують систематичної та професійної допомоги в сферах юриспруденції, виховання, медицини, психології. Аналогічним чином, зазначив дипломат, недостатньо займатися лише описом факторів експлуатації людей: бідності і безробіття, кризи у сфері міграції, екології, економіки і політики.

Людей, які стали жертвами мереж сучасних работорговців, за словами монс. Бернардито Ауси, потрібно супроводжувати на неспішному шляху реабілітації їх гідності і надії, пробудження від довгого кошмару. Потрібно зміцнювати їх впевненість у тому, що вони зможуть заново мріяти і будувати краще життя.

Постійний спостерігач від Святішого Престолу при ООН послався на відданість Католицької Церкви систематичній турботі про потерпілих: зокрема, служіння Групи Святої Марти й таких релігійних організацій, як «Talita Khum» і «RENATE», спрямованих на реабілітацію та реінтеграцію багатьох жертв торгівлі людьми.