Фото: ru.radiovaticana.буде

Постійний спостерігач при Женевському відділенні ООН архиєпископ Іван Юркович виступив на 35-й сесії Ради з прав людини з приводу драматичної ситуації в Демократичній Республіки Конго. Він закликав до негайного припинення вогню, захисту цивільних осіб, зміцненню миру, стабілізації демократичних процесів і створення умов для повернення біженців, повідомляє Радіо Ватикану.

У цій африканській країні, підкреслив дипломат, спостерігаються «драматичне й неухильне погіршення гуманітарної ситуації та прав людини», а також заплановані жорстокі напади на цивільних осіб, чернечі та релігійні організації, зокрема, в регіоні Касаї. Святіший Престол висловлює свою глибоку стурбованість ситуацією в країні, підкреслюючи, що мова йде «про трагічні наслідки напруженості, щодо яких ніколи не вживались належні заходи, незважаючи на всі ініціативи щодо примирення».

Монс. Юркович закликав конголезький уряд до тісної співпраці з ООН з метою припинення бойових дій і насильства, а також запобігання незаконного обігу зброї. Уряду африканської країни настійно рекомендується виконувати свій обов'язок щодо захисту і поваги цивільних осіб і гуманітарного персоналу», поряд з «просуванням ефективних і прозорих зусиль у справі примирення, діалогу та миру».

Відео дня

Представник Святішого Престолу нагадав також про безліч дітей, відірваних від своїх сімей і шкіл, яких використовують в якості солдатів. Монс. Юркович процитував слова Папи Франциска про те, що ця трагедія волає до совісті та відповідальності влади країни і всього міжнародного співтовариства.