Фото: ru.radiovaticana.буде

Корупція – це найпоширеніша мова мафії, "процес вмирання", який руйнує співіснування між людьми, веде до злочину і, зрештою, знищує самого злочинця. Папа Франциск пише про це в передмові до книги-інтерв'ю кардинала Пітера Тарксона "Корозія", повідомляє Радіо Ватикану.

Корупції присвячені також Міжнародні дебати, організовані 15 червня у Ватикані Департаментом служіння цілісному розвитку людини за сприяння Папської академії суспільних наук.

Корупція виходить з "розбитого, заплямованого серця", підкреслює Папа. Таке серце подібне до трупа, тіла. Розмірковуючи про це соціальне зло – однією з центральних тем його понтифікату, – Святіший Отець пояснює, що корупція – це "внутрішній стан людини", який перетворюється на соціальний факт.

Відео дня

Якщо людина дозволяє увійти у своє життя корупції, то вона "падає", діє проти суспільства і руйнує стосунки. Руйнуються опори спільного проживання людей, а особистий корисливий інтерес стає отрутою, отруює всяку життєву перспективу.

Корупція "зловонна", заявив Папа кілька років тому під час відвідування неаполітанського району Скампія. У передмові до книги Святіший Отець повторює цю думку: корупціонер видає сморід гнилого серця. Саме воно є джерелом поневолення людей, деградації, соціальної несправедливості, приниження заслуг, відмови від надання послуг. Саме з гнилого серця виходить нехтування загальним благом і природними ресурсами.

"Корупція - це також різновид блюзнірства, це зброя і найпоширеніша мова мафії. Вона живить культуру смерті. Корупція заважає уявити собі майбутнє, оскільки вона підриває основи надії на те, що коли-небудь буде краще", - пише далі Папа.

"Корупцію слід вивчати і викривати, щоб милосердя запанувало над дріб'язковістю, а допитливість і креативність – над покірною втомою. Корупціонер «забуває попросити вибачення» від ситості і втоми, від байдужості і самовдоволення», - підсумовує Тато.