Фото: telegraf.com.ua

Кардинал Любомир Гузар, Верховний архієпископ Київський і Галицький на спокої, був «батьком і духовним керівником» для всієї Української греко-католицької Церкви, яку він «зібрав зі спадщини катакомб, де вона змушена була перебувати під час гонінь»: такими словами Папа Франциск згадує спочилого ієрарха в посланні, адресованому нинішньому предстоятелю УГКЦ Блаженнішому Святославу Шевчуку. Лист приурочений до поховання кардинала Гузара, який був похований 5 червня в кафедральному соборі Христового Воскресіння в Києві, повідомляє Радіо Ватикану.

Папа зауважує про велику кількість віруючих, які прийшли попрощатися з новопреставленим. Це «красномовне свідчення того, ким він був: одним з найвищих і найбільш шанованих моральних авторитетів останніх десятиліть для українського народу. Кардинал Любомир Гузар не лише повернув УГКЦ її структуру, а перш за все повернув їй «радість, витікаючу від власної історії, яка заснована на вірі крізь страждання і всупереч стражданням».

«У похилому віці, хвороби, його присутність серед народу змінилась, але стала, наскільки це можливо, ще більш насиченою і багатою», - зазначає Папа.

Відео дня

Блаженніший Любомир взяв участь у житті країни як наставник мудрості: «Його слова були прості, всім зрозумілі, але дуже глибокі. За всіх він невпинно молився, усвідомлюючи це як свій новий борг. Багатьох він втішав, як віруючих, так і невіруючих, незалежно від конфесійних відмінностей. Усі відчували, що він говорив як християнин, як українець, який гаряче любить свою ідентичність, завжди сповнений надії, відкритий до майбутнього, яке належить Богові. Він знаходив слова для кожного, «чув» людей завдяки теплу своєї великої людяності і делікатності. Найбільше він любив розмовляти з молоддю, до спілкування з якою у нього була надзвичайна здатність, і до нього зверталося багато молодих людей».

Висловлюючи вдячність за «унікальну релігійну та соціальну присутність в історії України» цього видатного пастиря, Папа закликає віруючих «бути вірними його невтомному повчанню і всецілій відданості Провидінню».