Фото: sib-catholic.ru

З нагоди засідання Глобальної платформи для скорочення ризиків від стихійних лих ватиканський держсекретар П'єтро Паролін звернувся до голови цього форуму президента Мексики Енріке Спів Ньєто. У своєму посланні кардинал зазначає, що для зниження ризику лих необхідно братерське співробітництво на основі загального блага, повідомляє «Сибірська католицька газета» з посиланням на Радіо Ватикану.

Ватиканський єрарх наголошує деякі важливі аспекти. Перш за все, існують засоби профілактики раннього оповіщення, які можуть врятувати багато людських життів. Потрібно краще керувати, наприклад, водою, цінним ресурсом, який часто стає причиною стихійного лиха. Необхідні також виховні інструменти, здатні просувати на глобальному рівні справжню культуру з метою скорочення цих ризиків.

Кардинал Паролін підкреслює важливість участі найбідніших і найуразливіших верств населення в обміні практичними знаннями. Потрібно ставити акцент не тільки на відновленні матеріальному, але і людському, і духовному.

Відео дня

Ще один аспект стосується потенціалу мобілізації місцевих громад, в тому числі корінних народів. Їх релігійні та культурні традиції являють собою цінні джерела стійкості перед обличчям травматичних подій.

Людство перебуває в пошуку інноваційних рішень, зазначає ватиканський державний секретар, однак необхідна також «зміна менталітету і способу життя». Коли розглядаються питання майбутнього всього людства, мова йде не лише про технічні питання, а й про цінності та солідарність - аспекти, які відображаються на добробуті всієї людської сім'ї. Лиха планети викликані не лише природними причинами, а й соціальними, нагадав кардинал Паролін, посилаючись на енцикліку Папи Франциска "Laudato si'".