Фото: ru.radiovaticana.буде

Відповіддю на страждання людей з хронічними психічними розладами повинно бути їх супроводження та паліативна терапія, а не відмова від них: про це пишуть бельгійські єпископи, підтверджуючи тверде «ні» Церкви щодо будь-яких форм евтаназії. Про це повідомляє Радіо Ватикану.

У Бельгії евтаназія законна також у разі психічних захворювань.

Прелати беруть участь у дебатах, спровокованих документом, який був нещодавно опублікований на сайті місцевої громади Братів Милосердя: у ньому повідомляється, що вперше медичні установи цієї конгрегації вводять до переліку своїх послуг летальну ін'єкцію.

Відео дня

На сайті стверджується, що евтаназія буде проводитися «тільки в тому випадку, якщо немає іншої можливості і розумною перспективи лікування пацієнта».

Від цієї позиції негайно дистанціювався головний настоятель громади Братів Милсердия брат Рене Стокман. Він назвав вибір конгрегації несумісним з її поглядами і попросив про втручання Бельгійську єпископську конференцію.

У заяві, оприлюдненій у понеділок, єпископи Бельгії схвально відгукуються про зусилля тих, хто піклується про численних пацієнтів з серйозними психіатричними захворюваннями.

Прелати підкреслюють, що їм відомо, наскільки важко супроводжувати людей у таких складних і безнадійних ситуаціях. Але так же, як і щодо будь-яких інших випадків, евтаназія неприпустима: «Ми знаємо, що психічні страждання можуть бути безмежні, людина може впасти у відчай і опинитися без будь-якої перспективи. Але саме в такій ситуації необхідно бути поруч і не залишати цих людей. Це передбачає можливість належної паліативної терапії».

У заяві єпископів стверджується, що питання евтаназії стосується не тільки християн, а й усього суспільства: «Мова йде про основоположны питання: що робить нас людьми? Яка користь від людського суспільства? Що таке справжній прогрес? Чи є межы і заборони, порушувати які означало б підривати сам фундамент нашої цивілізації?».

На завершення бельгійські ієрархи закликають до «крайньої обережності та до продовження діалогу на цю делікатну тему».