Фото: bbc.com

Папа Франциск у португальському місті Фатіма очолив месу, яка завершує процес канонізації двох дітей-пастухів, які стали свідками так званого "дива у Фатімі". Про це повідомляє ВВС.

На переконання католицької церкви, двом дітям з міста Фатіми Жасінте і Францишку Марту, коли вони пасли овець, у місті Фатіма 100 років тому - 13 травня 1917 року з'явилася Діва Марія і розповіла про майбутні у XX столітті події.

"Ми визнаємо блаженних Францішку і Жасінту Марту святими", - сказав понтифік перед початком меси. Його слова присутні на богослужінні зустріли гучними оплесками.

Відео дня
3

У ці дні у Фатімі зібралися близько півмільйона паломників. Влада Португалії, очікуючи великий потік паломників, тимчасово посилила прикордонний контроль.

У п'ятницю під час вігілії (всенічного бдіння) в каплиці, побудованої, як вважається, на місці явлення Діви Марії, понтифік говорив про необхідність гармонії між усіма людьми та застерігав від воєн, які "розривають світ на частини".

2

Франсішку і Жасінте померли в 1918 році під час епідемії іспанки.

Обряд їх зарахування до лику блаженних (беатифікація), який передує канонізації, відбувся в 2000 році при Папі Іванові Павлові II. Беатифікація Лусії дос Сантош, яка записала так звані "три таємниці Фатіми", почалася після її смерті в 2005 році і поки що не завершилася.