Фото: ru.radiovaticana.буде

Конгрегація Східних Церков і Папський Східний інститут у Римі відзначили своє сторіччя міжнародним симпозіумом, учасники якого міркували про історію та пастирські виклики, які сьогодні стоять перед східними католицькими Церквами. У симпозіумі брав участь архієпископ Клаудіо Ґуджеротті, апостольський нунцій в Україні. Він поділився своїми думками з приводу місії Конгрегації Східних Церков і розповів про ситуацію в Україні, повідомляє Радіо Ватикану.

Архієпископ зазначив, що в країні є численні католицькі громади східного обряду, які почали активно розвиватись після комуністичних переслідувань, відкриваючись для нових територіальних перспектив.

"Вони живуть пліч-о-пліч з Церквою латинського обряду. Таким чином, перший діалог відбувається всередині Католицької Церкви, в її різновидах. У країні, де є значні конфесійні поділи, глибокі і часто пов'язані з різноманітними політичними факторами, існує непроста проблема: визначити, хто є зараз твоїм співрозмовником, з ким можна говорити, з ким тобі вступати в діалог, - якщо хто-небудь взагалі хоче тебе слухати", - сказав монс. Ґуджеротті.

Відео дня

Також він підкреслив, що "Велике завдання України полягає в національному примирення, у сприйнятті внутрішніх відмінностей як багатства, а не як протилежностей, які долучилися до світових та зовнішньополітичних конфліктів. Це великий виклик, без якого компроментується достовірність наших екуменічних позицій".

Монс. Ґуджеротті нагадав, що Папа Франциск приділяє особливу увагу українському народові. Про це свідчить безпрецедентна гуманітарна програма, найбільша допомога, в історії Католицької Церкви: 18 мільйонів євро. Вони надані в розпорядження вимушено переміщених осіб всередині країни (їх більше двох мільйонів), і допомога виявляється в різних і навіть суперечливих контекстах.

Перед РКЦ стоїть делікатне завдання: "Усвідомити, що перш за все перед нами нужденна людина, у якої не потрібно питати ні паспорт, ні свідоцтво про хрещення". Цей підхід відображає "дипломатію милосердя", яку поширює Папа Франциск: жести милосердя на тлі гуркоту зброї. Апостольський нунцій перерахував основні труднощі, які змушують страждати місцеве населення: це "холод, відсутність доступу до освіти, нестача ліків, навмисні й узаконені перешкоди для комунікації".

Монс. Ґуджеротті підкреслив, що ми бачимо перед собою ще один народ, "вимушений поплатитися практично власним винищенням за гру можновладців". "Ситуація в Україні трагічна, вона ризикує перетворитися на систематичне придушення однієї частини народу та культури - на тлі мовчання, в подібному мовчанні відбулися й інші схожі події в історії людства", - стверджує монс. Ґуджеротті.