Фото: Запуск ракети в КНДР / EPA

Ватикан стурбований ситуацією в КНДР. Про це заявив глава делегації Святішого Престолу монс. Януш Урбанчик на першій сесії Підготовчого комітету Конференції 2020 року з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Міжнародна зустріч проходить у ці дні у Відні і триватиме до 12 травня, повідомляє Радіо Ватикану.

«Святійший Престол стурбований ситуацією на Корейському півострові і підтримує кожне зусилля міжнародного співтовариства щодо відновлення переговорів на тему ядерного роззброєння та миру», - сказав монс. Януш Урбанчик.

«Ядерна зброя створює помилкове відчуття безпеки», - відзначив прелат, нагадуючи, що коли в 1971 році Святійший Престол підтримав історичний Договів (ДНЯЗ), та виразив бажання внести вклад у справу безпеки, взаємної довіри і міжнародного мирного співробітництва». Також і тепер присутність Святішого Престолу у Підготовчому комітеті викликана бажанням тісної співпраці заради без'ядерного світу.

Відео дня

Однак зусилля міжнародного співтовариства щодо реалізації Договору досі не були достатніми, підкреслив ватиканський дипломат. Тому Святіший Престол закликає держави до конкретних й узгоджених кроків у досягненні «кінцевої мети: повної ліквідації ядерного арсеналу». Монс. Януш Урбанчик заявив, що Святійший Престол готовий брати участь в цьому процесі в конструктивному ключі. Мир на землі необхідно визнати «активною чеснотою», яка вимагає зусиль від кожної людини і суспільства в цілому.

Прелат процитував слова Папи Франциска з його останнього послання на Всесвітній день миру: «Етика братства і мирного співіснування між людьми і між народами повинна бути заснована не на логіці страху, насильства і замкнутості, а на відповідальності, повазі та щирому діалозі. <...> Ядерне стримування таі загроза взаємного гарантованого знищення не можуть служити підставою для цього типу етики».

У кінці свого виступу ватиканський представник підкреслив, що Святійший Престол підтримує всі зусилля та переговори, що ведуть до створення юридично зобов'язуючого документа про заборону ядерної зброї, і закликає владу не лише гарантувати безпеку своїх громадян, але й активно працювати заради миру на всій землі, якого потребує людство.