1

Мальтійські лицарі обрали нового главу свого ордену. У ході надзвичайного капітулу, який відбувся в Римі, обирали не Великого магістра, а лейтенанта (місцеблюстителя) строком на один рік – ним став 73-річний італієць фра Джакомо Далла Торре дель Темпьо ді Сангвінетто, повідомляє "Благовіст-Інфо" з посиланням на "The Tablet".

Вранці 30 квітня обраний лейтенант Великого магістра приніс присягу в римській церкві св. Анни на Авентінському пагорбі. На церемонії були присутні члени Пленарного державної ради (капітула) і архієпископ Анджело Беччу.

Після принесення присяги фра Людвіг Гофман фон Руммерштайн, виконував обов'язки лейтенанта після відставки Метью Фестінга, поклав на плечі Далла Торре комір Великого магістра. Слідом за цим Великий канцлер Альбрехт Безелагер оголосив збори Пленарного держради закритим.

Відео дня

Потім архієпископ Беччу звершив урочисту месу в церкві св. Анни, а над Магістерською віллою на Авентині підняли прапор Великого магістра.

Через рік капітул збереться знову, щоб вирішити питання про керівника Суверенного Військового Прочан ордена святого Іоанна, Єрусалиму, Родосу та Мальти. До цього часу лейтенант матиме такі ж повноваження, як і Великий магістр.

«Папа Франциск був поінформований листом про результати виборів. Також були проінформовані всі великі пріорати, субпріорати та національні асоціації Мальтійського ордену в усьому світі, а також представники 106 країн, що підтримують дипломатичні відносини з Орденом», - заявили в Мальтійському ордені.

Попередній Великий магістр мальтійців англієць Метью Фестінг пішов у відставку на прохання Папи Франциска 24 січня. Цьому передував конфлікт усередині ордена, викликаний звільненням у листопаді минулого року Великого канцлера Альбрехта фон Безелагера, який був згодом відновлений на своїй посаді.

Після відставки Фестінга понтифік призначив своїм надзвичайним делегатом при ордені архиєпископа Джованні Анджело Беччу, заступника держсекретаря Ватикану із загальних питань.

***Джакомо Далла Торре народився в 1944 році в Римі. Він закінчив римський університет, отримавши диплом спеціаліста в галузі християнської археології та історії мистецтв. Згодом працював в Урбаніянському університеті у Вічному місті, де викладав давньогрецьку мову. Також був головним бібліотекарем та архіваріусом цього навчально-наукового закладу, опублікував ряд праць з історії середньовіччя.

У Мальтійський орден вступив у 1985році, 1993 року дав монаші обіти. У 1994-1999 був Великим пріором Ломбардії та Венеції, в 1999-2004 роках – членів Суверенної ради. На Генеральному капітулі 2004 році був обраний Великим командором, а в 2008 році, після кончини Великого магістра фра Ендрю Берті тимчасово керував орденом в якості лейтенанта.

З 2008 року обіймав посаду Великого пріора Риму.