Фото: AP Photo/ l'osservatore Romano/Pool

У Великий четвер Страсного тижня Папа Римський омив і поцілував ноги дванадцяти ув'язненим у в'язниці містечка Пальяно під Римом, відкривши таким чином католицьке пасхальне Триденство, повідомляють "РИА Новости".

Цей обряд походить з євангельської розповіді про Таємну вечерю, на якій Іісус Христос омив ноги своїм учням, показавши приклад братської любові та смиренності.

"Сьогодні, коли я прибув сюди, були люди, які вітали мене словами: "Приїхав Папа, глава церкви". Главою церкви є Іісус, але я хочу зробити те ж, що зробив Він. В ході цієї церемонії священик омиває ноги віруючим, тобто ситуація перевертається: той, хто здається найголовнішим, повинен виконати роботу раба, але для того, щоб посіяти любов, любов серед нас", - заявив понтифік в ході проповіді.

Відео дня

Папський візит носив суто приватний характер, проте з джерел, близьких до Святого престолу, стало відомо, що Франциск омив ноги 12 ув'язненим, в тому числі трьом жінкам, одному мусульманину, який у червні повинен прийняти хрещення, а також двом чоловікам, які відбувають довічне ув'язнення. Після церемонії всі вони піднесли голові Римо-католицької церкви дари, овощі, вирощені власними руками на місцевому городі.

Папа Франциск вже в п'ятий раз за час свого понтифікату здійснює обряд Великого четверга, наповнюючи його особливим змістом. Навесні 2013 року незабаром після свого обрання на Апостольський престол він провів вечірню месу в римській в'язниці "Казаль дель Мармо", де омив ноги 12 малолітнім злочинцям, серед яких були дві дівчини - католичка з Італії та мусульманка з Сербії.

У грудні 2014 року Франциск ініціював зміну традиційного обряду обмивання ніг, звершуваного католицькими священиками в ході вечірньої меси у Великий четвер, надавши можливість брати в ньому участь жінкам.

У спеціальному листі префектові Конгрегації богослужіння і дисципліни таїнств кардиналу Роберу Сара понтифік запропонував змінити правила проведення цього обряду з тим, щоб він "повною мірою відображав сенс жесту, вчиненого Іісусом".

Папа пояснив, що католицькі священики повинні мати право обирати учасників обряду "серед всіх членів народу Божого", а значить не тільки серед чоловіків. Після цього кардинал Сара підписав відповідний декрет, згідно з яким для участі в обряді "пастирі можуть відбирати групу віруючих, яка представляла б усю різноманітність і єдність народу Божого". У цю групу можуть входити чоловіки та жінки, молоді та літні, здорові та хворі люди. Крім того, чисельність учасників обряду обмивання ніг більше не обов'язково повинна складати 12 осіб.