Фото: Великобританія.radiovaticana.ва

На ватиканській площі Святого Петра Папа Франциск 9 квітня звершив святкову Месу, в якій взяли участь віруючі з усіх континентів, повідомляє Радіо Ватикану.

У своїй проповіді Папа зазначив, що у Вербної неділі два відтінки: солодкий і гіркий. "У цей день святкуємо урочистий вхід Господа в Єрусалим і в той же час проголошується Євангелія про Його Страждання. <...> Тому в наших серцях ми відчуваємо разючий контраст - хоча б у мінімальному ступені - те, що у Своєму серці Господь повинен був відчувати того дня, коли Він радів разом зі Своїми друзями і плакав над Єрусалимом".

Єрусалимський натовп не робить з Христа лідера, світського вождя:

Відео дня

"Іісус не вірить у ілюзіями, Він - не пророк "Нью Ейдж", продавець диму, зовсім ні: Він - справжній Месія в образі слуги, слуги Бога і людини, Який тепер йде назустріч Своїм Пристрастям; Він - великий Страдник людського болю", - сказав Папа.

Таким чином, Христос є Цар, Який на цьому тижні повинен постраждати від наклепів, образ, зради, покинутості, несправедливого судилища. Його чекають побої, терновий вінець, Хресний шлях і, нарешті, болісна смерть на Хресті.

Сам Іісус ніколи не обіцяв учням ні почестей, ні успіхів, нагадав Папа, посилаючись на Євангеліє від святого Матвія: "Якщо хто хоче йти за Мною, хай зречеться самого себе, і візьми хрест свій і йде за Мною". Господь завжди попереджав Своїх друзів, що Його шлях буде саме таким і що остаточна перемога буде обов'язково проходити через страждання і Хрест. Ці слова не втратили своєї злободенності і для нас, підкреслив Святіший Отець: "Дивлячись на Христа, будемо нести наші хрести з терпінням, приймаючи їх кожен день" і помічаючи страждання ближніх:

"Іісус присутній в наших численних братів і сестер, які сьогодні страждають подібно Йому: страждають через рабську працю, через сімейні драми, хвороби... Вони страждають через війни і тероризм, через жагу до збагачення тих, хто піднімає на них зброю. Вони - обдурені, знедолені люди".

У кожному з них, зазначив Папа, перебуває Христос, Який просить, щоб на Нього дивилися, щоб Його визнали і любили. Не існує іншого Іісуса: є тільки Той, що увійшов до Єрусалиму під крики радості натовпу, який вітав його пальмовими та оливковими гілками.

"Саме цей Христос був прибитий до Хреста і помер між двома злочинцями. У нас немає іншого Господа, крім цього Іісуса: смиренного царя справедливості, милосердя і миру", - нагадав Папа.