Фото: ru.radiovaticana.буде

Папа Франциск зустрівся у Ватикані з громадою Папської Іспанської колегії на честь святого Йосипа. В цьому році структура відзначає 125-річчя свого заснування в Римі. Папа звернувся до священиків із закликом уникати кар'єризму, що руйнує Римо-католицьку церкву, повідомляє Радіо Ватикану.

Звертаючись до священиків, Папа нагадав про один важливий уривок із Євангелія - про відповідь Іісуса книжнику: «Возлюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всіма силами твоїми». Це відповідь на питання, що стоїть перед кожним покликаним до церковного служіння: чого саме хоче від нас Господь, яка Його воля:

«Любити всім серцем означає робити це без застережень і без двозначності, без помилкового інтересу, не прагнучи до особистого успіху або кар'єри», - підкреслив він.

Відео дня

Папа також нагадав, що милосердна любов вимагає від пастирів «зустрічі з іншими людьми, прагнення зрозуміти їх, прийняти і пробачити від усього серця». Однак поодинці рости в такому милосерді неможливо. «Господь покликав нас бути громадою, щоб ця любов змогла об'єднати всіх священиків особливим зв'язком служіння і братерства. Для цього необхідний Святий Дух і разом з Ним особиста духовна боротьба». Це завжди актуально, і з перших днів Церкви нічого в цьому плані не змінилося. Виклик залишається незмінним: «подолання індивідуалізму, активне прийняття дару різноманіття, пошук священичої єдності, яка є знаком Божої присутності в громаді. Священик, який не зберігає єдності, практично виганяє Бога зі свого свідоцтва. Він перестає бути свідком Божої присутності».

Папа Франциск закликав священиків «не ганятися за титулами, але бути учнями Ісуса 24 години на добу». Тільки так вони зможуть допомогти іншим людям відкрити для себе Воскресіння і Життя і дати усвідомлену і великодушну відповідь Богові та ближнім.

Святіший Отець підкреслив, що клерикальний академізм породжує «всі ті ідеології, які наповнюють Церкву смородом», і це стає помітним так чи інакше. Справжня підготовка до священства має зиждиться на чотирьох стовпах: академічному, духовному, громадському та апостольському.

«Не можна задовольнятися впорядкованістю і комфортним життям, що дозволяє жити без турбот, не відчуваючи необхідності плекати в собі дух бідності». Потрібно пам'ятати, що цей дух злиднів «був закорінений в серце Самого Христа, Який, бувши багатий, збіднів ради нашої любові», - сказав Папа.

Він також підкреслив, що священики покликані досягти справжньої свободи дітей Божих в правильних стосунках зі світом і з земними благами». Прикладом тому служать «апостоли, яких Ісус закликав сподіватися на Божественний промисел і слідувати за Ним, відмовившись від бремен і зв'язків».

На завершення свого звернення Папа сказав, що «диявол завжди виходить з гаманця». Потрібно дякувати Богові за все, що у нас є; великодушно і добровільно зрікатися від надлишкового, ставати ближчим до бідних і слабких. Як ваш брат, батько і друг, прошу вас: будь ласка, уникайте церковного кар'єризму: це справжня чума», - підкреслив Папа Франциск.