Фото: ru.radiovaticana.буде

У Клементийском залі Ватикану 31 березня Папа Римський зустрівся з учасниками міжконфесійної конференції, організованою Папським комітетом історичних наук на тему «Лютер. 500 років потому», повідомляє Радіо Ватикану.

У своєму зверненні до делегатів Папа Франциск возніс хвалу Богу за цю знаменну подію і висловив своє здивування: за його словами, «ще недавно конференція подібного роду була б абсолютно немислимою»:

«Говорити про Лютера, про протестантів і католиків, які зібралися з ініціативи органу Святішого Престолу: дійсно, ми торкаємося рукою плодів Святого Духа, Який долає будь-які бар'єри і перетворює конфлікти в сприятливі можливості для зростання в єдності».

Відео дня

У своїй промові Папа Франциск зазначив пошуки міжконфесійної єдності, відображені у «спільному спогаді п'ятого століття початку Реформації Лютера». За його словами, це чудова можливість поглянути на те, що відбувається, тому що серйозні роздуми про Мартіна Лютера та аналіз його критики Церкви того часу і папства, безумовно, допомагають подолати атмосферу взаємної недовіри і суперництва, яка занадто довго в минулому характеризувала відносини між католиками та протестантами».

«Ретельне і суворе дослідження, вільне від забобонів й ідеологічних суперечок, дозволяє Церквам вести діалог, виявити і прийняти все те позитивне і легітимне, що було в Реформації, а також дистанціюватися від колишніх помилок, перегинів і невдач, визнаючи гріхи, які призвели до розколу».

Також Папа зазначив: «Ми всі добре знаємо, що не можна змінити минулого. Однак після п'ятдесяти років екуменічного діалогу між католиками і протестантами цілком можливо здійснити очищення пам'яті», уникаючи при цьому будь-яких проявів образи, що веде до спотворень.

«Ми, християни сьогоднішніх днів, покликані звільнитися від забобонів щодо віри, яку сповідують інші люди, щоб взаємно попросити прощення за гріхи наших батьків і разом молити Бога про дар примирення і єдності», - сказав Папа.