Фото: ru.radiovaticana.буде

Щоб передавати віру дітям, потрібно давати свідчення, тобто показати їм, як віра допомагає жити. Папа Франциск підкреслив цю думку у ході пастирської поїздки до Мілану, де на стадіоні «Сан-Сіро» зустрівся з підлітками, повідомляє Радіо Ватикану.

Разом з ними на зустріч прийшли катехити, батьки, волонтери та діти з ораторіїв: усього близько 78 тисяч осіб. Зустріч пройшла у формі бесіди і відповідей на питання.

Всього Папа відповів на три запитання. Перше – про те, що допомагло Папі зростати у дружбі з Ісусом, коли він був підлітком. Він відповів, що велику роль у цьому зіграли бабусі і дідусі. Старше покоління володіє особливою мудрістю. «Говоріть з бабусями і дідусями», - порадив Папа молоді та порекомендував також спілкуватися з однолітками у парафіях і ораторіях. Але все це повинно обов'язково супроводжуватися молитвою.

Відео дня

Друге питання Папі поставили батьки, воно стосувалось передачі віри молодому поколінню. Головне – це свідчення життя, відповів Папа і запропонував усім присутнім пригадати, чиї свідчення особливо допомогло їм у духовному житті. Святішому Отцю свого часу допоміг приклад священика, який хрестив і духовно супроводжував його аж до надходження до новіціату. Папа зауважив, що дорослі навіть не уявляють собі, які страждання вони заподіюють дітям, коли сваряться або розлучаються. Діти змушені нести на собі весь тягар, сказав Папа і запросив батьків читати «Amoris Laetitia», особливо перші глави. Дітям потрібно «показати, як віра допомагає йти вперед і переносити численні драми не песимістично, а з упованням. Це найкраще свідчення, яке ми можемо дати».

Папа зазначив значення недільної Меси та спільного проведення часу щонеділі та у свята. Це дуже важливо, і «втрачати час на дітей» необхідно, сказав Папа, констатувавши, що сьогодні батьки граються з дітьми дуже мало. Крім того, потрібно виховувати дітей у дусі солідарності, наставляючи їх у справах милосердя.

Відповідаючи на третє питання - про необхідність співпраці у справі виховання, Папа порадив зберігати гармонію трьох мов: мови розуму, серця і рук.

Спілкуючись з підлітками, Папа приділив особливу увагу проблемі буллінга і попросив дітей дати обіцянку Господу ніколи не займатися цькуванням однолітків.