Фото: ru.radiovaticana.буде

Папа Франциск 20 березня прийняв на приватній аудієнції у Ватикані президента Республіки Руанди Поля Кагаме. На цій зустрічі Папа висловив глибоку скорботу Святішого Престолу, Церкви і свою особисту скорботу з приводу геноциду народу тутсі, а також попросив вибачення за гріхи католиків, які в ті часи піддалися спокусі ненависті і насильства, повідомляє Радіо Ватикану.

У ході дружньої бесіди були підтверджені добрі відносини між Святішим Престолом та Республікою Руандою і дана висока оцінка досягнень у відновленні соціальної, економічної і політичної стабільності країни. Було відзначено співпрацю між державою і помісної Католицької Церквою в справі національного примирення і зміцнення миру на благо всього руандійського народу.

У цьому контексті Папа також підкреслив солідарність з жертвами репресій і з усіма, хто продовжує страждати від наслідків цих трагічних подій. В дусі жесту святого Іоанна Павла II, зробленого ним під час Великого ювілею 2000 року, Папа Франциск закликав до Божого прощення за гріхи і недоліки Церкви та її членів, у тому числі священиків, ченців і черниць, які в ті часи піддалися спокусі ненависті і насильства, зрадивши свою євангельську місію. Вади, виявлені за тих історичних обставин, на жаль, знівечили обличчя Церкви. Святіший Отець висловив надію, що це смиренне визнання - особливо у світлі минулого Святого року Милосердя і недавнього послання руандійських єпископів - допоможе внести вклад в «очищення пам'яті» народу, просування мирного співіснування з надією і впевненістю.

Відео дня

Сторони висловили занепокоєння з приводу значного числа біженців і мігрантів, які потребують допомоги та підтримки з боку міжнародного співтовариства і регіональних органів.

Після бесіди зі Святішим Отцем президент Республіки Руанди зустрівся з державним секретарем Ватикану кард. П'єтро Паролином і секретарем із зв'язків з державами монс. Підлогою Річардом Галлахером.