Фото: ru.radiovaticana.буде

Церковні культурні об'єкти не є музейними експонатами, це величезне надбання, яке треба цінувати і поважати, заявив постійний спостерігач від Святішого Престолу при ЮНЕСКО монс. Франческо Фолля в ході Національної конференції у Віченці на тему «Знати, берегти, цінувати. Культурно-релігійна спадщина», повідомляє Радіо Ватикану.

Не можна сприймати культурне надбання Церкви лише в його соціально-економічному або соціологічному аспекті, забуваючи про властиве йому релігійне і пастирське значення: монс. Фолля вважає, що ставити акцент тільки на «романтично-консервативному аспекті твору мистецтва як носії краси» означає позбавити його релігійного сенсу.

Цитуючи святого Іоанна Павла II, спостерігач від Святішого Престолу при ЮНЕСКО підкреслив важливість зв'язку між вірою і культурою: «Віра, яка не стає культурою, - за словами Папи Войтили, не цілком прийнята віра», однак слід уникати «окультурення» віри, яка позбавляє її сенсу.

Відео дня

Особливо важливо бачити життєздатність об'єктів церковного надбання: кращим способом зберігання є їх використання, і воно повинно бути спрямоване на розвиток релігійного досвіду.

Монс. Фолля підкреслив нерозривний зв'язок між мистецтвом і літургією: «Літургія не черпає свої форми від мистецтва», але «мистецтво будує свої форми, черпаючи витоки з культу». Тільки так твір релігійного мистецтва знаходить своє значення.

Церковне спадщина, виражає присутність християн в різних суспільствах і у світі, – це не лише храми або місця відправлення культу, не й статуї, картини, бібліотеки, архіви, музеї, духовна музика, прояви народного благочестя, хореографія, католицькі книжкові видання.

Наприклад, всередині Ватикану, окрім таким загальновизнаним об'єктів, як базиліка Святого Петра і Сикстинська капела, культурною спадщиною вважаються також місця робочої і пастирської діяльності Папи Римського і його співробітників.

Також бібліотека, секретні архіви, музеї, палаци, сади, видавництво, обсерваторія, радіо-і телецентр. Постійний спостерігач від Святійшого Престолу підкреслив, що, за оцінками ЮНЕСКО, в Італії перебуває 50% світової культурної спадщини, значна частина якої - 70-80 % - належить Церкві: це 95 тисяч церков, 3 тисячі бібліотек і 28 тисяч парафіяльних архівів.