Фото: romancatholic.ucoz.ua

У Римо-Католицької Церкви 1 березня відзначається Попільна середа - перший день Великого посту- періоду загального покаяння. Цей час має налаштувати віруючих на святкування Пасхи, пише Хартія 97 з посиланням на catholic.by.

Покаяння виражається в найрізноманітніших формах, насамперед - через піст, молитву, милостиню. Згідно з церковними заповідями, в період Великого посту необхідно утримуватися від участі в розвагах.

Утримання від м'яса обов'язково в усі п'ятниці Великого посту і всього календарного року, якщо на них не доводиться літургійне торжество. Така стриманість обов'язкове для католиків, які досягли 14-річного віку. Обов'язок утримання від м'яса не стосується споживання яєць, молочних продуктів і домішок з тваринного жиру.

Відео дня

В Попільну середу і Страсну п'ятницю для віруючі не тільки утримуються від м'яса, а обмежують кількість споживаної їжі. Такий піст зобов'язує віруючих від 18 до 60 років життя.

Не є гріхом недотримання посту і стриманості від м'яса, якщо немає можливості зробити це з об'єктивних причин. У деяких місцевостях, за звичаєм, прийнято зберігати пост у Велику суботу.

Віруючі можуть добровільно накласти на себе інші обмеження в їжі або вибрати інші додаткові форми покаяння.

Великий піст закінчується перед Месою Господньої Вечері великого Четверга.

У цьому році католицька Пасха співпадає з православної і відзначається 16 квітня.