Фото: ru.radiovaticana.буде

Папа Франциск направив спеціальне послання учасникам зустрічі народних рухів в каліфорнійському місті Модесто. У своєму листі він наводить притчу про доброго самарянина і підкреслює разючий контраст між «нечистим язичником», який схиляється над жертвою розбою, і поспішною байдужістю священика і левита, які повертаються спиною до пораненого і до Закону Божому, повідомляє Радіо Ватикану.

У нашому світі, зазначає Папа, «злочинно замовчуються рани, викликані економічною системою, яка поклоняється ідолу прибутку і є схожою часом на жорстокість розбійників з притчі». Дуже часто люди елегантно відводять очі вбік під прикриттям політкоректності чи ідеології, дивляться на які страждають здалеку, вимовляють толерантні слова, повні евфемізмів, але нічого не роблять всерйоз «для зцілення соціальних ран або для протистояння структурам, які залишають безліч братів лежати на узбіччі».

Все це, продовжує Папа, є моральною аферою. Рано чи пізно вона буде розкрита і розсіється як міраж. У нашому світі дійсно є дуже багато поранених, є безробіття, насильство, корупція, криза демократії та екології, тому неможливо вічно приховувати систему, що гниє. Рано чи пізно народжується страх і невпевненість, справедливе народне обурення, якими легко маніпулювати, переконуючи людей, що корінь всіх бід - в людині «не ближній». Такий підхід, за словами Папи Франциска, - найбільша спокуса, яка охоплює багато частин світу і являє собою серйозну загрозу всьому людству: спокуса класифікувати людей на ближніх і «не ближніх», на тих, хто може стати потенційним сусідом, а хто ні.

Відео дня

Однак Христос вчить зовсім іншого, підкреслює Папа Франциск. Ближній - це будь-яка людина, що знаходиться в потребі, і щоб прийняти його, нам потрібне співчуття, здатність страждати разом з іншими. Церква покликана уподібнюватися господареві готелю, у якому в кінці притчі самарянин довіряє потерпілого, поранену людину. Це невідкладне завдання для всіх християн і людей доброї волі, зазначає Святіший Отець, тому що втрачено вже занадто багато дорогоцінного часу.

Народні рухи, які уособлюють активну участь людей у сучасних процесах, покликані внести свою лепту у вирішення цієї глибокої кризи, наголосив на завершення свого послання Папа Франциск.